“Ik ben klaar voor mijn proces.”

November 2017: de VRT stopt met onmiddellijke ingang de samenwerking met Bart De Pauw. Moitvatie: klachten over grensoverschrijdend gedrag. Bart De Pauw komt in een video zelf met het nieuws. Daarna komt de waarheid naast de leugen op straat te liggen. We zijn op dat moment midden in de #MeToo- hysterie en vanuit alle mogelijke hoeken, komen getuigenissen en beschuldigingen. Door een overvloed aan ongefilterde berichten, wordt het onmogelijk om te achterhalen wat waar is en wat niet. En eigenlijk hoeven we dat ook niet te weten. Een proces moet niet in de media gevoerd worden. In dit land is iedere burger gelijk voor de wet, behalve als je bekend bent. Dan komt de hele privé op straat, inclusief de vuile de was en wordt dat de arena van het grote oordeel.

Daar komt nu een einde aan. Het parket van Mechelen besliste zopas dat het Bart De Pauw voor de rechtbank wil brengen. “Er is meer dan twee jaar en een half over gegaan om tot de conclusie te komen dat ik word doorverwezen”, reageert De Pauw. “Een zware, slopende periode voor mij, mijn vrouw en mijn drie kinderen.” Hij werd gisteren 52.

Ergens voel je de opluchting. “Wij zijn er klaar voor”, lezen we. “Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld.”