Partijgenoot van Maggie De Block is spil in mislukte bestelling mondmaskers

Eenmanszaakje verknoeit de bestelling van vijf miljoen levensnoodzakelijke mondmaskers.

Mahmut Öz noemt zichzelf een vakman. Zelfs in de naam van zijn e-mail vinden we dat woord terug. Vak-man (de;m;meervoud: vaklui, vaklieden, vakmensen, vakmannen) iem. Die zijn vak grondig kent, Vb; Mahmut Öz is een vakman. Zo omschrijft de man zichzelf op een blog van Open Vld, want Öz is dan voorzitter jong VLD Temse.

Het is door deze ‘vakman’ dat ons land vijf miljoen mondmaskers niet geleverd krijgt. “Ik geloofde echt dat ik het kon, maar heb gefaald”, zegt Öz in het Nieuwsblad. “Ik geloofde echt dat ik het kon, maar heb gefaald.” Daar schieten onze hulpverleners natuurlijk niks mee op. Door het falen van een eenmansbedrijfje dreigt er straks wel een situatie te ontstaan waarbij hulpverleners onbeschermd coronapatiënten moeten gaan verzorgen.

Wat is er gebeurd? De FOD Volksgezondheid doet een openbare aanbesteding voor 5 miljoen mondmaskers. Op 7 maart komt daar de volgende top drie uit:

 • LS Medical uit Genk (0,71 euro per stuk, 5 dagen leveringstijd)
 • MOSSA VOF (0,68 euro per stuk, 7 dagen)
 • BV Life Solutions (0,61 euro per stuk, levering vanaf 20 maart)

Ls die op nummer één staat haakt af. Volgens het kabinet-De Block waren er leveringsproblemen door een exportverbod in Bulgarije. En zo werd de bestelling van 5 miljoen chirurgische mondmaskers toegekend aan nummer twee: MOSSA VOF.

M.O.S.S.A staat eigenlijk voor Mahmut OZ Service Support Agency. MOSSA is gevestigd in Temse. Zaakvoerder van deze eenmanszaak is ‘vakman’ Mahmut Öz. M.O.S.S.A. vof is zelfs geen medisch bedrijf. Het is een consultancy bedrijf gespecialiseerd in public relations en communicatie. Klinkt niet onmiddellijk als een bedrijf gespecialiseerd in de productie van 5 miljoen mondmaskers. In de oprichtingsakte van zijn vennootschap blijkt ook niet dat Öz specialist is in medische goederen. Integendeel. We vinden het volgende terug:

 • Adviesbureau op het gebied van public relations en communicatie
 • Algemene audit-activiteiten
 • Toezien op bouwwerkzaamheden
 • Markt- en opinieonderzoekbureaus
 • Verlenen van advies op het gebied van beveiliging aan het bedrijfsleven en de overheid
 • Verhuur en lease van machines, apparatuur en handgereedschap voor doe-het-zelvers
 • Arbeidsbemiddeling
 • Computerconsultancy-activiteiten
 • Handel in eigen onroerend goed

De deadline liep afgelopen vrijdag af. Toen was er al een noodkreet geslaakt door hulpverleners en professoren, maar het was duidelijk dat de levering zal er nooit zou komen. De FOD Volksgezondheid diende meteen een klacht in bij het Brusselse parket, want Öz kan zelfs niet kan zeggen wie nu eigenlijk de producent was. “Dat zal ons geen tweede keer overkomen”, aldus de vakman.

Dit drama roept grote vragen op over de aanpak van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Wellicht zal de minister worden gevraagd of er wel voldoende onderzocht is of de firma voldoende medische credibiliteit had.

Ondertussen is men – inclusief onze koning – creatief op zoek naar mondmaskers.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More