De paters van Rochefort hebben een nieuw bier en dat is wereldnieuws. Omdat het 67 jaar geleden is dat Rochefort een nieuw bier lanceerde én vooral omdat het een blond bier is.

Tot vandaag brouwden de paters in Rochefort alleen bruin bier. Nu komt daar met de Triple Extra dus een blond zusje bij, met een alcoholpercentage van 8,1 procent. De paters: “In 1920 maakte de abdij al een sterk blond bier, maar die productie werd in 1923 stopgezet. We overwogen al verschillende jaren om opnieuw een blond bier op de markt te brengen, maar hebben gekozen ermee te wachten tot exact 100 jaar na de productie van de eerste blondine.”

Het nieuwe bier moet uiterlijk dit weekend in de winkels liggen, maar wordt in eerste instantie in beperkte oplage geproduceerd. “We zijn verrast door de kwaliteit van de eerste brouwsels, maar we zullen het bier blijven evalueren en bijsturen waar nodig”, klinkt het bij de brouwerij.

Het logo van de nieuwe trappist wordt paars. “Een kleur die zeer aanwezig is in de katholieke religie en ook de kleur van de vriendschap”, verdedigen de monniken hun keuze.

Het bier wordt op de markt gebracht door de NV Brasserie des trappistes de Rochefort. Die naamloze vennootschap werd pas in 2017 door de vzw Abdij van Rochefort gecreëerd. Dat is uiteraard opvallend: een NV opgericht door een vzw. 

Het is een grote vennootschap met liefst 79 miljoen euro aan activa (en heel veel schulden).

De aanloopperiode (deels 2017 en 2018) was moeilijk, maar in 2019 was er wel al een mooie nettowinst van 656.794 euro. Benieuwd wat dit jaar zal brengen…