De Vlaamse regering maakt een einde aan de machtsstrijd bij de openbare omroep.

Al wekenlang woedt er een strijd aan de top van de VRT. Directeur media en productie, Peter Claes, en CEO, Paul Lembrechts, – die een bekende gezicht werd in de zaak De Pauw – gunnen elkaar al wekenlang het licht in de ogen niet. Het zat Lembrechts hoog dat Claes hem had gepasseerd en alleen was gaan brainstormen met de concurrenten Vier en VTM over een Vlaamse Netflix.

Een nummer twee die nummer een van het bedrijf passeert, dan kan niet. Dus schreef Lembrechts een brief aan de raad van bestuur waarin hij stelde dat mijnheer Claes moest gaan. ‘Hij blijft’, was de reactie van de raad van bestuur. Lembrechts ging daarop bij de vier andere directeurs steun zoeken en zette Claes op non-actief. De directeurs lieten in een brief weten dat zij Lembrechts steunden.

De Vlaamse regering heeft daar nu anders over beslist en zet Lembrechts aan de deur. Een beslissing met mogelijks grote gevolgen. Het is maar de vraag wat de vier loyale ‘Lembrechts-directeurs’ gaan doen, zullen zij de grote leider volgen of niet.

Het lijkt erop dat hiermee de problemen aan de top van de openbare omroep nog lang niet voorbij zijn.