De nieuwe Ford Focus is er al even, en dan is er nu ook de gepeperde versie.

Voor wie een hatchback én een sportwagen in één wil, is er de zogenaamde hothatch. En hij zat er al eventjes aan te komen, maar nu is-ie ook officieel: de hothatch van Ford.

Maak kennis met de nieuwe Ford Focus ST. onder de kap ligt het inmiddels welbekende, 2,3 liter grote EcoBoost-blok dat in dit geval 280pk en 420Nm koppel levert. Daarmee zou de sprint van nul naar honderd exact zes seconden in beslag nemen. De topsnelheid maakte Ford nog niet bekend, maar wij gokken erop dat die begrensd is op 250 km/u.

De nieuwe ST-telg heeft standaard een elektronisch gestuurd sperdifferentieel, en een stuk stijvere ophanging dan zijn voorganger.

Lustige cruisers kunnen kiezen voor een automaat met zeven verzetten, voor wie graag écht stuurt is er een handgeschakelde zesversnellingsbak. Kies je daarvoor – en vink je het Performance Pack aan op de optielijst – heb je ook nog rev matching: automatisch tussengas bij terugschakelen. Wie dat Performance Pack neemt, heeft trouwens ook Launch Control.

Uiteraard onderscheidt de ST zich van zijn tragere broer door middel van agressievere bumpers. Er zijn ook twee kleuren waarin de ‘gewone’ Focus niet te verkrijgen is, maar deze ST wel: Performance Blue en Orange Fury.

In het interieur – uiteraard – sportstoelen, maar ook een turbodruk- en olietemperatuur meter.

Wanneer deze peperhete hatch bij de dealer staat? Deze zomer. Prijzen zijn voorlopig nog niet bekend.

1

Image 1 of 13

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.