Gisteren de reportage van Pano ook gezien? ‘De perfecte storm. Corona voedt de online twijfel en desinformatie.’

Een experte viel me op: Nathalie Van Raemdonck, onderzoekster naar online subculturen. Filosoof Maarten Boudry en de onderzoekster waarschuwen in de repo voor een ‘infodemic’ en houden een pleidooi voor ‘echt’ kritisch denken.

Van Raemdonck kreeg wel veel aandacht van de VRT. Daarvoor mocht ze al eens bij Bart Schols aanschuiven. Ze kreeg dus een mooi platform om haar ideeën te promoten. Haar ideeën?

Van Raemdonck werkt voor het EUISS als Associate Analyst. Dat is toch nog iets anders dan onafhankelijk onderzoek aan een universiteit.

In een schrijftelijke reactie verdedigt Van Raemdonck zich: “Er wordt gesuggereerd dat niet alleen mijn deelname, maar zelfs de hele reportage gecoördineerd (sic) EU-propaganda zou zijn. Dat wil ik toch even rechtzetten.”

“Zoals ik in De Afspraak ook uitlegde, ben ik als doctoraatsonderzoeker verbonden aan de VUB. In deze capaciteit werd ik gevraagd mijn licht op de problematiek te schijnen, wat ik uit overtuiging en wetenschappelijk onderbouwde burgerzin gedaan heb. Ik ben inderdaad ook werkzaam bij het Europese onderzoeksinstituut EUISS maar deze activiteiten staan los van mijn onderzoeksactiviteiten bij de Vrije Universiteit Brussel.”


Het Instituut voor veiligheidsstudies van de Europese Unie (Engels: European Union Institute for Security Studies, EUISS) is immers een agentschap van de Europese Unie (EU) voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB), opgericht in 2001 en gevestigd in Parijs.

Het heeft als doel een gemeenschappelijke Europese veiligheidscultuur te creëren, aan de ontwikkeling van het GBVB bij te dragen en het Europees strategisch debat te verrijken.

Het instituut deed onlangs ook onderzoek naar de invloed van het nieuw coronavirus op de EU en de relatie met China.

Als de hoge heren en dames van de VRT een pleidooi voor écht kritisch denken over het nieuw coronavirus willen houden, moeten ze hun experts toch elders halen. Aan universiteiten bijvoorbeeld.