“Liberale voorzitters-kandidaten, kostuumfascisten en andere Twitterhelden van papier.”

Het is 1mei, dag van de arbeid, dag dat socialisten en PVDA’ers over de rooie gaan in bevlogen speeches. Dit jaar wordt de speechwoede echter getemperd door het coronvirus, maar het legt de scherpe tong niet het zwijgen op. Dat deden volgens Peter Mertens (PVDA) N-VA en Vlaams Belang wel met Marc Van Ranst, hem het zwijgen opleggen.

PVDA had namelijk op de vooravond van 1 mei een online-show opgezet ter ere van ‘onze helden’ waarin zij Marc Van Ranst hadden uitgenodigd voor een interview. Dat werd als een politieke daad beschouwd van Van Ranst die – in bange dagen – de leidsman hoort te zijn van ‘alle’ Vlamingen. De viroloog schrapte dan ook de deelname om – naar eigen zeggen – de sereniteit te bewaren en “N-VA en Vlaams Belang “niet het plezier te gunnen”. Peter Mertens noemde het een “karaktermoord”.

Maar, niet getreurd, de #onzehelden-liveshow op Facebook ging door zonder Van Ranst en zette de coronona-helden in de bloemetjes. Die helden zijn voor PVDA zowel de mensen uit de zorgsector als de arbeiders, vuilnisophalers, postbodes en iedereen die werkt.