Petra De Sutter (Groen): “We moeten onze overheidsbedrijven terug naar waarde schatten”

Petra De Sutter (Groen) wil van de overheid terug een aantrekkelijke werkgever maken, laat ze weten in een interview met De Tijd. 

Corona blijft roet in het eten gooien, maar net daarom is de impact van onze overheid steeds belangrijker. Petra De Sutter (Groen) beseft dat er nog veel werk aan de winkel is, maar ziet ook veel ruimte voor groeimarge, zegt de Vicepremier in een interview met De Tijd. “Het krioelt hier van de creatieve mensen die willen en kunnen innoveren, maar omdat die visie niet bekend is bij het grote publiek blijkt het moeilijk om topprofielen aan te trekken.”

Het ambtenarenstatuut staat al een tijdje onder druk, maar De Sutter is niet van plan om daar hard in te grijpen. “Het is een statuut dat mensen in staat stelt om onafhankelijk van de politiek hun job te kunnen doen. Dat moet zo blijven.”

Toch heerst er scepsis binnen de bevolking: onder meer over de werking en gang van zaken bij Bpost en Proximus. “Dit zijn netwerkbedrijven bij uitstek waar connectiviteit meer dan ooit centraal zou moeten staan. Dat is tijdens deze crisis meer dan ooit gebleken. We gaan als overheid dan ook inspelen op de noden van deze bedrijven. “Er zijn minder brieven te verdelen dan vroeger, maar we gaan ervoor zorgen dat postbodes ander werk hebben. Ook postkantoren kunnen we onder meer inzetten als dienstencentra voor mensen die niet mee zijn met digitalisering. Maar al deze beursgenoteerde overheidsbedrijven zijn autonoom, ik bemoei me niet met het management.” Dat de CEO van Bpost in een negatief daglicht staat na sprake van kartelvorming, is dan weer verontrustend. “De raad van bestuur moet zijn verantwoordelijkheid opnemen”, klinkt het. 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More