Pfizervaccin al vanaf december voor risicogroepen in het Verenigd Koninkrijk? Het zou zomaar kunnen. 

Met enige voorzichtigheid fronsen wij de wenkbrauwen bij het goede nieuws over de nagelnieuwe coronavaccins. Plotsklaps gaat het niet alleen allemaal heel snel, maar gaat het ook enorm goed met de ontwikkeling van vaccins tegen ’s werelds vijand nummer één, het coronavirus. Enkele dagen geleden huppelde de wereld vreugdedansjes omdat farmareus Pfizer aankondigde een vaccin te hebben dat voor 90 procent effectief was. Enkele dagen later kwam Moderna – een andere farma-gigant met het nieuws dat ze een vaccin hebben dat voor 94, 5 procent effectief is. Het bedrijf zette Europa al meteen onder druk om een bestelling te plaatsen. Vandaag komt de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse biotechbedrijf BioNTech met de mededeling dat hun coronavaccin toch effectiever is dan eerder gezegd. Het middel beschermt voor 95 procent en niet voor 90 procent. Een correctie die op z’n zachts gezegd merkwaardig te noemen is.

Pfizer zegt dat het alvast toestemming gaat vragen om het middel in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Het vaccin zal binnen enkele dagen voorgelegd worden aan de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA die de finale goedkeuring moet geven. Mogelijks kan het Pfizervaccin al vanaf december aan risicogroepen in het Verenigd Koninkrijk worden gegeven.

Vanmiddag kondigde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke in het Vlaams Parlement aan dat ons land via Europa ook vaccins van Pfizer en BioNTech zal aankopen Tot nog toe had ons land enkel een deal gesloten met de groep AstraZeneca-Oxford en Johnson & Johnson. Nu komt daar dus ook Pfizer-BioNTech bij.

België heeft 5 miljoen dosissen aangekocht. Omdat de vaccinatie in twee dosissen moet gebeuren, zouden met de aankoop 2,5 miljoen mensen kunnen gevaccineerd worden.

Zijn we nu gerustgesteld?