Een jaar geleden hadden we dit onthullend interview met Philip Muls. Intussen is zijn Nederlandstalig boek ‘Reiziger – De Waanzin Voorbij’ een feit. Vandaag vroegen we hem hoe het intussen met hem gaat, nu hij in Singapore woont en werkt.

Hoi Philip, we zijn inmiddels alweer een jaar verder. Is er intussen nog wat veranderd aan je relatie met je ‘oude liefde’, alcohol?
“Ja, toch wel. Nu ik een volle zes jaar nuchter ben, durf ik toch wel stellen dat ik mezelf voor honderd procent vertrouw. Wanneer ik in een omgeving ben waar de drank weelderig vloeit, zoals een receptie of een feestje, weet ik perfect wanneer het tijd is om weg te gaan om mezelf niet te overladen met prikkels. En het grootste deel van de tijd denk ik absoluut niet meer aan alcohol, ik mis het niet meer. Dat is een belangrijke boodschap naar anderen toe, die misschien iets minder lang nuchter zijn en op dit moment nog veel last van ‘cravings’ hebben: het gaat beteren!”

Denk je dat er een dag zal komen waarop je zal kunnen genieten van een glaasje, zonder er meteen weer verslingerd aan te geraken?
“Nee, die dag zal niet komen, want ik zal nooit meer normaal kunnen drinken. Dat is een illusie voor elke alcoholicus, eender hoe lang al nuchter. Het eerste glas zou automatisch leiden tot een hele reeks andere. Het herval zou pijnlijk zijn en ons snel in een diepe spiraal naar beneden trekken. Ik heb daarom de beslissing genomen nooit meer te drinken, en dat brengt innerlijke rust. De interne strijd is gestreden, ik heb nu betere dingen te doen dan me daar mee bezig te houden. Boeken schrijven bijvoorbeeld.”

Kamp je nog steeds met je oude demonen, zoals ‘de dood’? Hoe ga je daar nu mee om?
“Ja, die existentiële angst zal nooit weggaan denk ik. Ik ben ermee geboren en zal die gevoeligheid tot het einde meedragen. Tegelijk maakt dat dat ik nu bewuster leef, wetende dat het leven eindig is. Ik ga nu met een soort van positieve ironie door het leven, ik bekijk mezelf met een dikke korrel zout. Dat helpt absoluut om alles te relativeren. Wanneer ik er niet meer zal zijn, zal de wereld gewoon verder draaien. Dat laat me toe alles wat meer los te laten.”

Zes jaar niet meer drinken: wat doet dat met een mens op mentaal vlak, en op fysiek vlak?
“Fysiek voel ik me superfit. Ik ben 25 kilogram afgevallen, gewoon door niet meer te drinken. Ik wandel veel hier in Azië, eet ook meer fruit en minder vlees, gewoon omdat ik nu meer waarde hecht aan mijn gezondheid. Als je drinkt ben je fatalistisch op dat vlak: alcohol is slecht voor je, dus waarom moeite doen op andere vlakken?”

“Op mentaal vlak is het verschil zo mogelijk nog groter. Wakker worden zonder kater maakt dat ik elke ochtend zin heb om aan mijn dag te beginnen. Ik heb ook veel meer energie en weet niet wat eerst te doen. Ik woon en werk in Singapore en heb een boeiende maar veeleisende job. En toch ben ik daarnaast met verschillende andere projecten bezig, zoals een volgend boek. Toen ik nog dronk was ik inspiratieloos en zonder energie. Ik worstelde me door mijn dag. Nu valt het me helemaal niet zwaar om optimistisch en positief te blijven. Alcohol is vergif, nog meer voor je geest dan voor je lichaam.”

Waarom zou iedereen met een alcoholprobleem, of met iemand met dat probleem in zijn nabije omgeving, dit boek moeten lezen?
“De meeste boeken in dit genre gaan over de ellende van het drinken zelf, en het fysieke afkicken. Mijn boek Reiziger – De Waanzin Voorbij gaat over de ongelooflijke ‘heropleving’, zowel fysiek als mentaal in de eerste twee jaren van nuchterheid. De titel zegt het: je geraakt voorbij die vreselijke wanhoop die zo eigen is aan elke vorm van verslaving. Je moet jezelf herontdekken, en dat kan alleen door je mindere kanten en die dingen uit het verleden waar je niet zo fier op bent onder ogen te durven zien. Dat doet pijn, maar tegelijk transformeert het je. Iedereen die nuchter wil worden moet hierdoor, er is geen kortere weg. Dit boek beschrijft dat proces en dat raakt een gevoelige snaar. Letterlijk honderden mensen die de Engelse boekversie Mind on Fire hebben gelezen, hebben me nadien laten weten dat het hen enorm heeft geholpen. Ze voelden dat ik een zielsverwant was, iemand die hen was voorgegaan. Dat gaf hen de moed om vol te houden. Ik ben er zeker van dat de Nederlandstalige versie die nu uit is heel veel mensen die een afhankelijkheidsprobleem hebben in Vlaanderen en Nederland op dezelfde manier kan inspireren en helpen. Ik wil een reisgenoot zijn voor hen, vandaar de titel Reiziger” (lacht)

Kan dit boek ook nuttig zijn voor iemand die niet met een drankprobleem kampt?
“Ja, want het boek gaat niet over drank of drinken! Het gaat over het vinden van een balans tussen hoofd en hart, maar ook over de diepere intuïtie die we allemaal hebben maar bijna niet gebruiken. Weet je, een vriendin van me die hoog-sensitief is, heeft m’n boek gelezen en heeft het nadien aan mij uitgelegd op een diepere manier dan ik het zelf had ervaren toen ik het schreef. Dat klinkt vreemd, en toch is het zo. Dit boek is komen opborrelen vanuit mijn intuïtie, en met mijn verstand las ik het zelf nadien op een rationele manier. Maar zij kon als het ware de intuïtieve taal lezen die voor mij, als iemand die de zaken constant overdenkt, onbekend terrein was. Ik kan je zeggen dat mijn gesprekken met haar over mijn eigen boek een echte openbaring waren.

Nog een laatste vraag. Op Donderdag 23 mei zal je ook je verhaal doen als gast in ‘Gert Late Night’. Ben je niet bang voor je imago, of voor je job?
“Vandaag ben ik exact zes jaar nuchter, en ben ik alle schroom kwijt om hierover te praten. Ik ben er zelfs trots op en ik denk een rolmodel te kunnen zijn waar veel mensen die willen stoppen maar nog niet zo ver zijn, zich kunnen aan optrekken.”

“Mijn werkgever, een software multinational, heeft me zes jaar geleden gesteund in mijn pogingen om mijn alcoholafhankelijkheid te overwinnen. Ik zou zelfs durven stellen dat ze een voorbeeld zijn van hoe een bedrijf met deze problematiek moet omgaan. Ze hebben me de tijd gegeven om te herstellen. En intussen heb ik twee keer promotie gemaakt. Ik ben nu Vice President voor Azië voor het bedrijf, en ik ben hen zeer dankbaar voor hun vertrouwen in mij. Dus je ziet, het kan wel degelijk goed aflopen allemaal.

Nieuwsgierig geworden? Reiziger – De Waanzin Voorbij kan je HIER bestellen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.