Eind 1994 doet de Brusselse rechtbank uitspraak in het proces dat manager Roland Beirnaert ingespannen had tegen zijn vroegere poulain Helmut Lotti.

De zanger verbrak begin de jaren negentig immers zijn contract voor onbepaalde duur met Beirnaert om met het managementbureau van Piet Roelen in zee te gaan.

Een eenzijdige contractbreuk, oordeelde Beirnaert, die Lotti ontdekte bij de Nederlandse Soundmixshow en van hem een ster maakte.

In 1989 nam Helmut Lotti deel aan die Soundmixshow. Hij zong My boy van Elvis Presley, werd tweede en kreeg een contract aangeboden voor een volledige cd. Initieel onder de naam Kevin Leach, maar uiteindelijk werd het toch Helmut Lotti.

De advocaten van Beirnaert eisten een schadevergoeding van 23 miljoen frank (ruim 500.000 euro). Lotti werd veroordeeld tot het betalen van ‘slechts’ 1.171.000 frank (bijna 30.000 euro).

Beirnaert weet dan nog niet zeker of hij akkoord zal gaan met het vonnis van de rechter: “Ik wil eerst samen met mijn raadslieden kijken hoe die rechters tot de som van één miljoen gekomen zijn. Pas dan zullen we bepalen of we in beroep gaan.”

Bij de huidige manager van Lotti, Piet Roelen, kon de pers vernemen dat de hamvraag was of er bij contractbreuk een opzegtermijn moet gerespecteerd worden of niet.

Piet Roelen heet officieel Petrus Roelen. Hij werd geboren in Nieuw-Ginneken in Noord-Brabant (Nederland) op 12 februari 1951.

De vennootschappen waarmee Roelen rijk werd zijn Piet Roelen Productions (18,4 miljoen euro), Piet Roelen Publishing (3,7 miljoen euro) en P.R. Management & Beheer (16,8 miljoen euro). Al deze vennootschappen zijn intussen ontbonden.

Vandaag rest enkel nog Het Looy met totale activa van 16,4 miljoen euro. Eind september was er wel nog de oprichting van de vennootschap Sanderspoort. Het aanvangsvermogen bedraagt liefst 2,5 miljoen euro.

Op het adres vinden we ook de 2 vennootschappen van Helmut Lotti. De vastgoedvennootschap weegt 2 miljoen euro, de andere firma 4,3 miljoen euro. Samen dus 6,3 miljoen euro. Niet slecht voor een Vlaamse zanger, maar nog steeds minder dan Piet.