Johnny Depp maakt officieel geen deel meer uit van de Pirates of the Caribbean-crew. De nood aan een nieuwe wind zou aan de basis liggen van dit kielhalen. Wij hebben zo wel een idee welke koers de productie zou kunnen uitvaren voor de volgende film in de reeks. Licht het zeil voor piratenkoningin Anne Bonny.

Hoewel piraterij vooral een mannenzaak bleek te zijn, hesen doorheen de geschiedenis toch ook een aantal onverschrokken vrouwen de Jolly Roger. Deze trend werd al gezet in de tijd van de Vikingen en de Noormannen, waarin vrouwelijke krijgers niet ongewoon waren. De laatste piratenprinses waarover documentatie bestaat, is de Chinese Cheng Chui Ping, ook wel trillend en bevend Sister Ping genoemd. Zij bevoer onbevreesd de Zuid-Chinese zeeën tussen 1970 en 1990, om Chinese immigranten naar de VS en Europa te smokkelen. Voor haar daden werd zij in de Verenigde Staten tot 35 jaar cel veroordeeld, waar ze in 2014 het loodje legde.

Geen zeemansgraf dus voor deze Sister Ping, die misschien toch niet zo gevreesd werd als haar piratenstatus doet vermoeden. Wie wel door menig piraat geducht werd, was de Ierse piratenkoningin van de Caraïben, Anne Bonny.

Van Andy tot Anne

Anne Bonny werd in het Ierse graafschap Cork verwekt in (vermoedelijk) het jaar 1698, door advocaat William Cormac en diens dienstmeid Mary Brennan. Mevrouw Cormac was daar echter niet zo mee opgezet en pakte al snel haar biezen. Om een groter schandaal te vermijden, probeerde advocaat Cormac zijn onwettige dochter te verbergen door haar als jongen te verkleden en later als klerk in dienst te nemen. Deze list werd echter al gauw doorzien, waardoor Cormac met zijn dienstmeid en ongewilde dochter zijn onfatsoenlijke leven in Ierland inwisselde voor een nieuw bestaan in de Palmetto State, VS, ook wel gewoon South Carolina genoemd.

In 1711, toen Anne een jaar of 13 oud was, stierf Mary Brennan er aan buiktyfus. Het verlies van haar moeder bleek hard aan te komen voor het meisje, want Anne groeide verder op tot een heethoofdige, vermetele jonge vrouw. Volgens de verhalen stak ze haar eigen dienstmeisje met een mes neer, nadat deze haar teveel op de zenuwen gewerkt had.

In een poging zijn dochter tot bedaren te brengen, huwde William Cormac haar uit. Dat zinde Anne voor geen meter, en ze ging er niet veel later vandoor met een armoedige zeeman, genaamd John Bonny. Haar vader onteigende haar, waarna het pas getrouwde koppel koers zette richting Bahamas. Deze eilanden werden toen nog niet aangeprezen als uitstekende bestemming voor huwelijksreizen, maar wemelden van de piraten.

Sidenote

De 17de en 18de eeuw staan bekend als de Golden Age of Piracy, en vooral de Caraïben werden geteisterd door de bloeddorstige, woeste overvallers, aangevoerd door de meest onbesuisde types zoals bijvoorbeeld Zwartbaard, die zeer zeker echt bestaan heeft en wiens naam in het Engels meer weerklank heeft. Jack Sparrow is er niets tegen. Piraterij in die periode werd gekenmerkt door grofgebekte mannen die zich regelmatig schuldig maakten aan moord, foltering, geweld en dagenlange dronken orgiën. Koopvaarders werden niet gewoon bestolen, maar hun schepen werden geplunderd. Alles dat de piraten niet konden gebruiken, werd overboord gekieperd. Wie hen dat durfde te beletten, werd vermoord of verminkt. Als grote finale zetten de piraten de gestroopte schepen vaak nog eens in brand en lieten de overlevenden achter op onbewoonde eilanden. Een weinig glamoureus bestaan, dat tussen verschillende overvallen door wel eens vrij saai kon zijn. Toch koos een groot deel van de bevolking voor the pirate’s life , aangezien het bestaan aan boord van een piratenschip vaak meer egalitair was dan dat aan boord van een koopvaardijschip bijvoorbeeld. Piratenkapiteins werden vaak democratisch verkozen en verdeelden hun buit ook eerlijker.

Calico Jack

Anne’s kersverse echtgenoot John Bonny was echter het tegenovergestelde van een piraat: hij diende gouverneur Woodes Rogers als premiejager die de zeeën van de piraten moest ontdoen. Terwijl John Bonny verwoed op zee jacht op hen maakte, liep Anne Bonny er regelmatig een paar tegen het lijf in de plaatselijke kroegen. Zij was uiterst gecharmeerd door de ruige dieven en viel als een blok voor een van de meest aantrekkelijke, geraffineerde exemplaren die er rondliepen: kapitein Jack Rackham, aka Calico Jack, naar zijn kleurrijke outfits.

Calico Jack was op zijn beurt niet onaangedaan door de verschijning van Anne Bonny en bood John Bonny een geldsom aan om van haar te scheiden. De man weigerde, waarna Anne er ijskoud met de piraat vandoor ging.

Na een korte pitstop in Cuba, waar Anne het kind van Calico Jack op de wereld zette en daar weer achter liet, stal het piratenduo in augustus 1720 het pijlsnelle gevechtsschip The William van John Catch Him If You Can Ham. Piratennamen waren wat ze waren in die tijd. Het hoeft niet gezegd dat het erg bijzonder was voor een vrouw om op een schip te resideren. Piraten waren, zoals algemeen bekend, enorm bijgelovig. Bananen, rosse mensen en kappersbeurten werden angstvallig vermeden. Vrouwen op een schip ook. Dat zou de mannen immers wel eens tegen elkaar kunnen opzetten, of de zee kwaad kunnen maken.

Anne Bonny doorboorde zij die tegen haar aanwezigheid bezwaar maakten echter met haar zwaard en gooide hun lichamen overboord, waarna de crew haar in hun midden aanvaardde. Voor de zekerheid kleedde Anne zich zoals in haar jonge jaren meestal toch maar als man.

Koningin van de Caraïbische zee

Nog voordat The William gevorderd werd, voegde zelfs nog een vrouw zich bij de bemanning: Mary Read. Sommigen speculeren dat Mary en Anne een romantische relatie hadden met elkaar, maar daar is geen bewijs van. Dat de twee verwante zielen waren, is echter duidelijk. Ook Mary had een turbulent verleden achter zich en verkoos als piraat en permanent gekleed als een man door het leven te gaan.

Maandenlang teisterden de twee vrouwen de wateren rond Jamaica en vergaarden ze een aanzienlijk fortuin met het plunderen van kleinere schepen. Zowel Anne als Mary vochten zij aan zij met de bemanningsleden en werden gerespecteerd voor hun competentie in de strijd.

Anne Bonny maakte pas echt naam voor zichzelf toen ze een paspop met bloed bekladde en er dreigend met een bijl boven ging hangen bij het vorderen van een Frans zeeschip. De bemanning gaf zich al snel over bij het zien van dat huiveringwekkende tafereel. Bonny’s naam werd toegevoegd aan de Wanted Pirates lijst van de lokale krant.

Ontknoping

Calico Jack en de zijnen kwamen echter al snel aan hun einde. Gouverneur Rogers had het serieus op zijn heupen gekregen nu ook vrouwen zijn schepen bestalen en huurde de kaper Jonathan Barnet in om de opvarenden van The William een halt toe te roepen. In oktober 1720 trof Barnet The William aan ter hoogte van de westelijke Jamaicaanse badplaats Negril. De piraten aan boord gaven zich bijna meteen over, aangezien de meesten onder hen stomdronken waren en dus niet in staat om te vechten. Enkel Anne Bonny en Mary Read namen dapper de wapens op. Anne Bonny zou naar de laveloze bemanning geroepen hebben: “If there is a man among ye, ye’ll come up and fight like the man ye are to be”. Bij de waarschuwingsschoten die ze naar hun eigen crew afvuurden, kwam er zelfs een enkeling om het leven.

Desondanks verkregen de twee vrouwen weinig bijstand en werden ze door Jonathan Barnet overmeesterd en naar de Jamaicaanse stad Spanish Town gevoerd, waar ze een proces aan hun been kregen. De mannelijke piraten werden al snel schuldig bevonden en veroordeeld tot opknoping. Anne Bonny’s laatste woorden aan haar man waren: “I’m sorry to see you here, but if you had fought like a man, you need not have been hang’d like a dog”

Ook Anne en Mary werden schuldig bevonden en ter dood veroordeeld, maar voordat hun straf voltrokken kon worden, bleek dat de twee vrouwen zwanger waren. Hun executie werd daarvoor uitgesteld en de vrouwen werden terug naar hun cel gebracht. In 1721 stierf Mary aan een koorts die ze waarschijnlijk na de geboorte van haar kind had opgelopen. Anne Bonny werd echter vrijgelaten nadat ze haar kind op de wereld had gezet, waarschijnlijk wegens de hoge status van haar vader, advocaat Cormac.

Volgens de overlevering verhuisde Anne Bonny naar Charleston, South Carolina, waar ze hertrouwde en nog aan acht kinderen het leven schonk, voordat ze in 1782 een bezoekje kreeg van Davy Jones. De vrouw was op dat moment 84 jaar en stierf aan de gevolgen van hoge leeftijd.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught