De propagandareeks over Filip van België op Canvas heeft ondertussen 2 afleveringen achter de rug. Gelukkig. Nog twee te gaan en we zijn er vanaf…

Ik kan me moeilijk voorstellen dat televisiekijkend Vlaanderen aan de buis gekluisterd zit om oude en opgewarmde kost over een prinselijke (en later koninklijke) nitwit te bekijken. Maar goed, de kijkcijfers zullen het wel uitwijzen.

Toegegeven: er zit een positieve verrassing in de reeks en die heet Mario Danneels.

Bruggeling Danneels begon als tiener artikelen te schrijven voor De Daklozenkrant en Het Volk. Ontevreden over een artikelenreeks die hij over de Belgische koningin Paola had gemaakt, begon hij tientallen intimi van de koninklijke familie te interviewen, met het oog op het schrijven van haar biografie. Eind 1999 publiceerde hij vervolgens Paola. Van ‘la dolce vita’ tot koningin (een erg vreemde titel, maar goed). Daarin verwees hij in één zin erg vaag naar de buitenechtelijke dochter van Albert. (Hij wist dat niet, maar uitgever André Van Halewijck had het hem verteld).

Volgens Franstalige scherpslijpers was het boek een frontale aanval van Vlaanderen op de monarchie en het unitaire België. Een rabiate Vlamingenhater van La Libre Belgique had de sleutel gevonden: Danneels was redacteur voor het linkse De Daklozenkrant. Wie hierin een verklaring ziet, mag me altijd bellen.

Danneels kreeg na het boek haatberichten en werd op straat aangesproken door gechoqueerde royalisten. Dat begrijp ik en het moet voor een jonge snaak niet gemakkelijk geweest zijn. Respect dus.

De duiding van Danneels vandaag in de boekskes over de Belgische monarchie is iets minder. Logisch: hij woont in het verre Ierland en dan heb je iets minder zicht op de fratsen van Mathilde en co.

In de reeks zelf heeft Danneels zich wel ontpopt tot een begenadigd verteller. Hij torent hoog boven de anderen uit. En hij blijft ook trouw aan wat hij eerder geschreven heeft in zijn boeken en dat is eveneens mooi.

Dat laatste is volledig in contrast met die andere royaltywatcher: Jan Van den Berghe. De boeken van Jan over het koningshuis zijn pareltjes. Maar wat hij vandaag op tv vertelt, komt wel niet overeen met de ironische en vaak cynische taal van zijn eerder geschreven werken. Dat is vreemd. Jan is bijna 80. Misschien is het dat…