“Wij zwichten niet voor intimidatie.”

“Het ziet er naar uit dat de voltallige fractie van het Vlaams belang een brief heeft ontvangen”, zegt Jonas Naeyaert, woordvoerder van het Vlaams Belang. Kathleen Depoorter, Katleen Bury, Kurt Ravyts, Ellen Samyn, Barbara Pas, Steven Creyelman en Nathalie Dewulf vonden een enveloppe in hun brievenbus met een verdachte inhoud. Ook het federaal parlement kreeg van de postbode een brief met poeder die bestemd was Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

Het is niet ongewoon – om niet te zeggen dagelijkse kost – dat leden van het VB scheldbrieven en doodsbedreigingen ontvangen. Het is blijkbaar een democratische manier om af te rekenen met een partij die als ondemocratisch wordt bestempeld.
De afzender is – zoals gewoonlijk – onbekend. “We hebben dus geen enkel vermoeden wie de brieven verstuurde en om welke reden”, aldus Naeyaert, al klinkt dat als een manier om te zeggen dat ze dat wel hebben.

Brieven met een poeder bevatten zelden een gevaarlijke inhoud, maar veiligheidsdiensten nemen het zeker voor het onzekere en zullen het spul analyseren. In oktober en november 2001 werden in de Verenigde Staten een aantal brieven met miltvuursporen aan personen en instanties gestuurd, die bij het openmaken vrij kwamen en leidden tot 22 besmettingen die 5 slachtoffers eisten. De daders zijn onbekend gebleven. In Europa zijn nog nooit poederbrieven met sporen van miltvuur aangetroffen. Het grootste deel van de poederbrieven bevat geen ziekteverwekkers, maar meel, stijfsel , waspoeder of andere poederachtige substanties. Ondanks de onschuldige inhoud, veroorzaakt zo’n brief wel de nodige ongerustheid. Het Vlaams Belang laat alvast weten niet te zullen zwichten voor intimidatie.