Poetin’s kathedraal tart elke megalomane fantasie.

Volgende week kunnen de Russen gaan stemmen zodat Poetin voor eeuwig president kan blijven. Terug naar af dus in het land van de goelags.

Om de modale Rus te overtuigen om straks dat bolletje achter zijn naam communistisch rood te kleuren, besloot Poetin om zijn volk een kadootje te geven. Zo’n zestig kilometer buiten Moskou liet hij een kathedraal bouwen waardoor de Sint Pietersbasiliek in Rome herleidt wordt tot een kapel. Meer nog, Poetin bezorgt de bezoekers van de gebedsfabriek een totaalbeleving.

Je passeert met de rozenkrans tussen je knuistjes eerst een uitgebrande tank, wat ruïnes van gebombardeerde huizen en loopt dan door een museum, waarin de gelovigen de hele oorlog tegen nazi-Duitsland beleven aan de hand van levensechte videosimulaties van de zwaarste slagen, geluidseffecten van luchtbombardementen en bezichtigingen van talloze oorlogstrofeeën, zoals MG42-machinegeweren, swastikavlaggen en een globe die Hitler cadeau kreeg van Mussolini.

Na die indringende ervaring rest het verbaasde volk nog een wandeling over Duitse tanks voordat ze de kathedraal kunnen betreden. De trappen van de kathedraal zijn namelijk vervaardigd uit omgesmolten nazitanks.

En, net op tijd klaar, een weekje voor de verkiezingen. Komop, bidden maar!