Viroloog Stevan Gucht is de eerste van de klas.

Niet dat we het nodig hebben om ons een menig te vormen, maar het onderzoeksbureau Kantar polste in opdracht van Knack, Le Vif en LN24 tussen 18 en 25 mei bij 1.021 Belgen over de aanpak van de coronacrisis.

Slecht nieuws voor de politici, want niet één van hen haalt een voldoende om in september te mogen terugkomen. Voor Maggie De Block (Open Vld) zijn de tevredenheidscijfers zelfs zo slecht dat het aangeraden is om van richting te veranderen. In Wallonië vindt maar liefst 80 procent van de ondervraagden dat ze er niets van bakte. Vlaanderen is milder, daar zijn er daar slechts 47 procent van overtuigd. De Walen hebben toch een beetje het chauvenisme – het is dan ook een Frans woord – van hun zuiderburen overgenomen, want ze sparen zelfs blunderkoningin Sophie Wilmès (MR). 39,1 procent van de Walen zeg tevreden te zijn over haar aanpak. Slik.

De wetenschappers doen het – zoals verwacht – goed: over Steven Van Gucht is 80 procent tevreden, Marc Van Ranst 76 procent (oei, maar tweede) en Pierre Van Damme 71 procent. Onnodig te zeggen dat Wouter Beke (CD&V) niet zal worden gedelibereerd,

Zo dadelijk komt de pauze van het grote corona-spektakel eraan, en is het weer tijd voor de politieke reclame.