Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) steekt een waarschuwend vingertje op, maar kan weinig doen.

“Handhaven, handhaven, handhaven”, het is de dada van gouverneur Cathy Berx en haar partij CD&V. Maar veel meer dan een dode letter is het niet. In ‘De Zondag’ waarschuwt Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) dat de politie op kerstmis zal aanbellen als dat nodig is. Maar terwijl ze het interview geeft, bouwen studenten in Leuven het ene kotfeestje na het anderen en krijgt de Brusselse korpschef eieren naar zijn hoofd gegooid terwijl een een uitleg staat te doen voor een cameraploeg van ‘Terzake’. Hij maakt er zich voor de camera vanaf met een grapje. “Ze kennen me niet , he. Ze weten niet dat ik al gegeten heb.”

Maar het is zure humor. Er gaat geen dag voorbij of in Brussel krijgt de politie klappen van jongeren die dat als een vorm van amusement zien, een kick. Ze weten dat ze hooguit even langs het politiekantoor moeten passeren en daarna gewoon weer naar huis mogen.

“Vrijheid komt áltijd met verantwoordelijkheid”, zegt Verlinden. De minister beseft dat de wetgeving handhaving niet altijd toelaat en dat de pandemiemaatregelen balanceren op de grens van de grondwettelijkheid.

“Ik sta niet afkerig van een pandemiewet”, vertelt ze aan ‘De Zondag’. “Meer zelfs: we zijn dat aan het bestuderen. Dat kan in de toekomst de juridische sokkel vormen voor maatregelen in crisissen zoals deze. ( beklemtoont ) Wees gerust: ik ben gevormd als juriste, ik ben héél gevoelig voor de scheiding der machten en de proportionaliteit van maatregelen.”