Er is geen ontkomen meer aan.

Wie de coronamaatregelen aan zijn laars of hoge hak lapte en daar een boete voor kreeg, kan die maar best braafjes onmiddellijk betalen. Er komen wekelijks extra zittingen op de politierechtbank die zich speciaal zal bezighouden met corona-delicten. Vanaf 5 oktober gaat de politierechtbank in Antwerpen iedere week drie bijzondere zittingen organiseren voor corona-overtreders. In Mechelen en Turnhout één keer per week.

Wie de minnelijke schikking – lees boete – niet betaalt, mag een dagvaarding voor de politierechtbank in de brievenbus verwachten. Het parket van Antwerpen heeft in de loop van de maand juni zelfs een COVID-team opgericht om het aantal coronadossiers op de meest efficiënte manier te kunnen verwerken.

Een overtreding van de maatregelen kost je 250 euro, voor handelaars en organisatoren van feestjes bedraagt de minnelijke schikking 750 euro. Op dit moment hebben 165 overtreders betaald, of 123.750 euro in totaal. In totaal zijn er al 10.881 processen-verbaal geregistreerd. Wie niet betaalt, krijgt eerst nog een aanmaning, als die ook niet betaald wordt, volgt een dagvaarding voor de politierechtbank. De kosten van de dagvaarding en de rolrechten zullen ook aangerekend worden aan de veroordeelde.