Poolse garage werkt nog steeds met Commodore 64

Welke snotneus kent de Commodore 64?

De meest verkochte computer ooit werd voor het eerst getoond op de Consumer Electronics Show van 1982.  Ruime 64 kilobyte aan geheugen, indrukwekkende grafische kracht en revolutionaire audio-mogelijkheden, dankzij de SID-chip. De 5,25 inch floppy’s konden maar liefst 170 kilobyte aan data bevatten. Het aanbrengen van een inkeping en het dan omdraaien van de floppy maakte dubbelzijdig gebruik mogelijk. Dat betekende een verdubbeling van de opslagcapaciteit. Jawadde!

Geloof het of niet,  maar een groot aantal artiesten en spellenmakers zijn begonnen op deze ‘brooddoos’. Ondertussen zijn er voldoende emulatieprogramma’s beschikbaar die je toelaten om de oude software op een moderne pc te draaien – en zelfs op een smartphone. Oude C64-spelletjes kunnen ook online worden gespeeld.

Maar in een Poolse garage in de stad Gdansk, heeft het prehistorische toestel nog steeds een belangrijke functie. De garagehouder gebruikt hem namelijk om met zelfgemaakte software aandrijfassen uit te balanceren.

De computer werkt na bijna 30 jaar nog prima, ondanks een overvloed aan vogelpoep en een lekkage. 

‘If it ain’t broke, don’t fix it’, dat staat als een Pool boven water.

 
 
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More