Populaire auteur omschrijft Arabisch als ‘zandtaal’

Fransman Philippe Claudel is de auteur van een reeks internationaal succesvolle romans, scenario’s en verhalen waarmee hij vele nationale en internationale prijzen heeft gewonnen.

Claudel is eveneens regisseur van diverse films. Zijn boeken worden ook in Vlaanderen gelezen en leerlingen van het middelbaar onderwijs kiezen zijn boeken regelmatig als ‘verplicht’ werk.

In de populaire roman uit 2000 ‘J’abandonne’ (Zonder mij) laat Claudel zijn hoofdpersoon vertellen over zijn zielige leven. De hoofdpersoon heeft zijn vrouw verloren en leeft samen met zijn dochtertje van 2 jaar. In het appartement van een vrouw – een fan van Johnny Hallyday – met wie hij de liefde bedrijft, wordt zijn aandacht getrokken door lawaai op straat.

“Buiten hoorde ik het geschreeuw van 2 Arabieren die elkaar uitscholden in hun taal van zand.” (J‘entendais audehors les cris de deux Arabes qui s’insultaient dans leur langue de sable.)

De auteur heeft met de omschrijving nooit last gekregen, maar anno 2020 zou een dergelijke zin de politieke censuur allicht niet meer passeren…

(Thierry Debels)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More