En ondergekapitaliseerd. Mochten wij de federale regering zijn, wij zouden er geen 15 miljoen mondmaskers durven bestellen.

België is in het verre buitenland bekend als het land van de frietjes, chocolade, wafels en bier. En sinds kort ook van de mondmasker-comedy. En blijkbaar doet onze federale regering er alles aan, om vooral de reputatie van dat laatste hoog te houden. Als daar na de corona-crisis geen Hollywood-film over komt, dan weten wij het ook niet meer.

Eerst was er de bestelling van miljoenen mondmaskers bij de eenmanszaak van Mahmut Oz. Enkele foute beslissingen later, was het boel over een voorraad mondmaskers die in het verleden vernietigd was. Daar had Maggie De Block een goede uitleg voor: “Die waren al lang vervallen”.

Er waren mensen die ons Maggie niet op haar woord geloofden. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat ze een leugentje om bestwil vertelde. En jawel hoor: wat bleek? Een slordige 50 miljoen mondmaskers waren helemaal niét vervallen. Ze stonden in de weg. In de plaats van de pallets vol mondmaskers moest er daar accommodatie voor asielzoekers komen. De firma Van Gansewinkel kreeg de opdracht ze te vernietigen.

Maar goed. Vanaf 11 mei krijgen we weer wat meer vrijheid, maar we mogen daar wel enkel gebruik van maken met een mondmasker op onze snoet. Daarom mocht, na lang bakkeleien, uiteindelijk het leger kiezen wie op… 24 mei de mondmaskers zou leveren. 18 miljoen mondmaskers zijn er nodig. 3 miljoen exemplaren werden er besteld bij het Gentse Tweed & Cotton – het bedrijf achter label River Woods. 18 miljoen exemplaren werden besteld bij een Luxemburgs postbusbedrijf.

Daar kwam heel wat kritiek op. Onze regering zei zelf dat we tijdens deze coronacrisis wat meer Belgisch moeten kopen. Maar ze bestellen zelf potverdorie het overgrote deel mondmaskers zelf in ‘t buitenland.

Bij Avrox, een bedrijfje dat staat ingeschreven op Rue de Bastogne nummer 12 in Luxemburg. Het is niet meer dan een postbus, geen textielfabriek of naaiatelier. De eigenaar ervan is ene Hamzeh Khalil Talhouni. Die woont op Malta.

Van die hele Avrox is er eigenlijk niks terug te vinden. Geen telefoonnummer, geen website, noppes. Wat er wél van terug te vinden is, is een verkorte balans. En daaruit blijkt dat Avrox verlies draait en ondergekapitaliseerd is. Als daar maar geen vodden van komen…

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.