“Onnodig strenge maatregelen voor een klein griepje”

De Brazilianen hingen gisteren opnieuw uit hun ramen voor een potten- en pannenprotest tegen hun president Jair Bolsonaro. Ze vinden dat de president te laks reageert op de coronavirus-uitbraak in hun land. Bolsonaro zelf vindt dan weer dat er te hysterisch wordt gehandeld en lanceert een televisiecommercial waarin de Braziliaanse regering volle straten en winkels toont. “Voor de lokale winkels, werknemers en miljoenen Brazilianen kan het land niet stoppen”, is zijn boodschap. Met #BrazilCannotStop wil Bolsonaro zijn land weer in beweging krijgen, nadat miljoenensteden São Paulo en Rio de Janeiro op slot gingen. De “onnodig strenge coronamaatregelen voor een klein griepje”, zoals het verplicht afstand houden, moeten verdwijnen omdat ze de economie vernietigen, vindt Bolsonaro.

Zijn eigen minister van Volksgezondheid, Jurna, is het daar helemaal niet mee eens. In het land zijn er nog maar een 3.500-tal geregistreerde besmettingen en slechts 47 doden geteld, maarJurna is ervan overtuigd dat dit de stilte is voor de storm. De minister is vooral bezorgd voor een uitbraak in de arme wijken waar mensen heel dicht op elkaar wonen in onhygiënische omstandigheden. Voor deze mensen is elke beslissing nu een foute beslissing. Een uitbraak van het virus zou een ravage aanrichten, maar zij worden ook hard geraakt door de quarantainemaatregelen. Veel van hen werken als straatverkoper of als personeel bij de rijkeren. “Als die mensen straks niet meer kunnen eten kan dat heel erg uit de hand lopen”, zegt minister Jurna.

Over één ding is iedereen het eens. Als er een echte uitbraak van het virus komt in Brazilië, dan zal het zorgsysteem dat niet aankunnen.