Lang dachten we dat we de prijs voor meest ergerlijke persoon van 2020 aan de smakkende Marc Van Ranst (maar wel zonder smakkers) zouden moeten uitdelen, maar kijk: daar kwam een andere Marc – ene Marc Van Craen meer bepaald – , voormalig “woordvoerder” van koning Boudewijn, door het beeld fietsen tijdens de vierdelige propagandareeks voor Filip de Belgique.

Ik dacht eerst dat die tweede Marc een grap was van de reportagemakers. Bij een vergadering over de reeks moet een grapjas na een glas te veel gezegd hebben: “Laten we eens een persoon in de reportage steken die we compleet uitgevonden hebben. Bijvoorbeeld een voormalige woordvoerder van Boudewijn.”

Niemand die de grapjas kon volgen. Iedereen weet immers dat Boudewijn niet communiceerde: zijn “porte parole” was immers een “porte silence”.

Te ver gezocht dus. Niemand zou in die grap trappen. De grapjas gaf niet op. “Ja, maar we gaan die persoon wel goed voorbereiden. Hij (uiteraaard, geen zij) zal dat geloofwaardig doen.”

En daar was Marc Van Craen. Iedereen trapte erin, behalve uw dienaar uiteraard. Hij had toevallig al enkele boekjes over de Coburgs geschreven en zelfs eentje (iets dikker zelfs) over Baudouin, le roi triste. Marc Van Craen? Nooit van gehoord. Dé woordvoerder van Boudewijn? Claude De Valkeneer uiteraard. Ik heb de man zelfs nog opgezocht vlak voor zijn overlijden. Zijn stelling: als de journalisten moeilijke vragen stellen, geef ze dan iets anders dat minder belangrijk is, maar waarmee ze de leeshonger van hun lezers kunnen stillen…

Maar het zou gaan over de meest ergerlijke persoon. Dus Sieur Van Craen die een eerbiedwaardige college mocht aanvallen: Louis Van Raak. Het was immers Louis die de zwaarwichtige woorden van Filip uit China meebracht over het Vlaams Blok (nu: Vlaams Belang). Filips de Taaie die stelde dat de separatisten hem zouden tegenkomen als ze België zouden willen splitsen. Hij zou ze te vuur en te zwaard bevechten. Desnoods zou hij dame Mathilde in het strijdtoneel gooien…

De meest ergerlijke persoon van 2020 verklaarde dus op tv dat collega Louis dat niet had mogen schrijven in de Story. “Ik vond persoonlijk dat hij dat niet had mogen publiceren, want de prins zat daar volledig buiten het kader dat hem toegemeten is.”

En Van Craen dan? Die zit pas volledig buiten het kader dat hem toegemeten is…