Het Hof van Cassatie heeft woensdag besloten tot de buitenvervolgingstelling voor voormalig hoge magistraat Jean-François Godbille en prinses Léa, de weduwe van prins Alexander en de schoonzus van koning Albert II, in het Kazachgate-onderzoek.

Belga: “Begin 2017 onthulde de pers dat de advocaat-generaal bij het Brusselse hof van beroep, Jean-François Godbille, 25.000 euro had ontvangen van het liefdadigheidsfonds van prinses Léa. Dat gebeurde via de Brusselse scoutsgroep AFS, waarvan Godbille bestuurder was.”

Volgens de prinses was het wijlen Armand De Decker, de ex-voorzitter van de Senaat, -burgemeester van Ukkel en -zakenadvocaat, die gevraagd had om de gift aan de scoutsgroep over te maken.

Vraag was volgens Belga of De Decker de hoge magistraat op die manier wou bedanken voor bewezen diensten. Godbille werd ervan verdacht opgetreden te hebben als tussenpersoon bij toenmalig minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) ten gunste van De Deckers cliënt, de Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Prinses Léa en advocaat-generaal Godbille hebben altijd ontkend. Het parket-generaal van Henegouwen, dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar Kazachgate, had een buitenvervolgingstelling gevraagd, maar de finale beslissing lag bij het Hof van Cassatie. Dat besliste nu dus effectief tot de buitenvervolgingstelling.