Twee mensensmokkelaars, een chauffeur en de agent die het schot loste staan terecht. 

2,5 jaar geleden overleed het Koerdische meisje Mawda na een achtervolging op de autosnelweg. Na een schot van de politie op de bestelwagen kwam Mawda om het leven. De politie wou de bestelwagen met transmigranten tot stilstand brengen.  

Vandaag ging het omstreden proces rond de dood van het Koerdische meisje Mawda van start. Na enige vertraging worden de beschuldigden momenteel ondervraagd. De agent in kwestie die het fatale schot afvuurde hield een emotioneel betoog in de rechtbank. Hij heeft het over zijn rol als vader en echtgenoot, maar geeft niet toe dat hij zich bewust was van de aanwezigheid van mensen in het voertuig. 

VRT-journalist Philip Heymans uit zich alvast kritisch op Twitter: “De agent zegt ook dat hij niet wist dat er transmigranten in de bestelwagen zaten, en zeker niet dat er kinderen bij waren. Nochtans zegt zijn collega dat hij die informatie wel had doorgegeven.”

Eerder op de dag gaf forensisch onderzoek aan dat Mawda vooraan in het busje zat. De ouders betwisten dat. Enkele tientallen actievoerders stonden deze ochtend al klaar om hun ongenoegen te uiten. Ze vragen een einde aan een Belgische beleid waarbij migranten telkens opnieuw gecriminaliseerd worden. 

Eerder gaf Bart De Wever (NV-A) aan dat ook de ouders verantwoordelijk zijn voor wat er is gebeurd. De ouders kregen eerder een verblijfsvergunning wegens ‘uitzonderlijke omstandigheden’.