500, misschien 2000 doden na het slikken van een vermageringspil.

In Frankrijk begint een groot schandaal-proces tegen het farmaceutische bedrijf Servier dat het product Mediator bleef verkopen ondanks het feit dat het bekend werd dat het dodelijk was.

Het is wellicht het grootste gezondheidsschandaal in Frankrijk. Het bedrijf wordt beschuldigd van moord omdat het winst bleef maken op een product dat bekendstond als zeer gevaarlijk. Naar schatting zou Servier tussen 1976 en 2009 ruim 1 miljard euro hebben verdiend aan het produceren van het ‘medicijn’ Mediator. Bovendien komt de Franse drugtoezichthouder in opspraak, omdat die een oogje zou hebben dichtgeknepen.

Mediator bevatte amfetamine en werd verkocht aan diabetici die met overgewicht worstelden, maar het werd door dokters vaak voorgeschreven aan vrouwen die wilden vermageren. Het werkte als een eetlustremmer, maar had als bijwerking dat het hart-en longfalen veroorzaakte. Naar schatting 500 mensen stierven aan hartklepproblemen, al beweren artsen dat het er vermoedelijk 2000 zijn. Duizenden anderen kregen blijvende gezondheidsproblemen. Ze kunnen de trap niet meer en op lijden aan hart-en vaatziekten die hun leven dag in dag uit bepalen.

Het proces dat vandaag van start gaat, zoekt naar antwoorden op de vraag of farmareus Servier mensen opzettelijk heeft misleid en of de autoriteiten wegkijkend hebben geholpen.