In een zee van onzin over corona, biedt professor Jose-Luis Jimenez een logische en tegelijk pijnlijke verklaring voor de voortdurende coronacrisis. Door aërosolen worden we in een gesloten ruimte besmet met het nieuw coronavirus, zelfs al dragen we allemaal een mondmasker.

Jose-Luis Jimenez is professor aan de Universiteit van Colorado Boulder en specialist op gebied van aërosolen, atmosferische chemie en luchtkwaliteit.

SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, wordt volgens Jimenez ook via deze aërosolen doorgegeven. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ging er aanvankelijk van uit dat er slechts een zeer kleine kans op besmetting via aërosolen was. Nu komt er meer en meer bewijs dat overdracht via aërosolen een zeer belangrijke rol speelt in overdracht van het virus.

De raad is eenvoudig: vermijd slecht geventileerde binnenruimtes zoals bars, restaurants, kerken, salons, klaslokalen en drukke vormen van openbaar vervoer.

De modellen van Jimenez tonen aan dat mondmaskers een zekere bescherming bieden tegen het nieuw coronavirus, maar in veel gevallen worden mensen met mondmaskers in gesloten ruimtes zoals klaslokalen en cafés wel besmet. Zelfs al droeg ook de besmette persoon een mondmasker.

Aërosolen zijn lichte en kleine deeltjes en kunnen drijven zoals rook. Aërosolen kunnen minuten of zelfs uren in slecht geventileerde binnenruimten aanwezig blijven, waardoor het coronavirus daar kan worden overgedragen.