“Zeg nooit nooit en nooit altijd.”

We gaan met z’n allen voor een tijd verplicht in afzondering. De wereld verkleint zich tot enkele kamers en het sociaal contact zal zich beperken tot een paar mensen (de online contacten rekenen we niet mee). Dat kan gaan spelen op ons gemoed en leiden tot psychisch ongemak. We kunnen te rade gaan bij psychologen, maar ex-gedetineerden zij hierin de echte ervaringsdeskundigen. Zij werden verplicht gedurende lange tijd te leven in een beperkte ruimte, met beperkt sociaal contact, zonder de buitenwereld. In Het Nieuwsblad geven ex-gedetineerden tips om het isolement te overleven met vier essentiële regels.

1. De Stockdale-paradox.

Voormalig presidentskandidaat James Stockdale zat acht jaar gevangen in Vietnam. In tegenstelling tot andere gevangenen – die zichzelf een datum voorhielden waarop ze zouden vrijkomen ( kerstmis, pasen) – geloofde hij wel dat hij ooit zou vrijkomen, maar dwong tegelijk zichzelf tot het besef dat dat heel lang zou duren. Daardoor bespaarde hij zich keer op keer de teleurstelling wanneer het niet doorging en behoedde zich tegelijk voor depressies waarin hij zijn medegevangen zag vervallen. Conclusie: staar je niet blind op 3 april, de dag dat cafés en winkels weer openen. Besef dat het heel ernstig is, maar dat het ooit wel weer betert.

2. Wees op je hoede voor onschuldige spelletjes.

Een spel heeft één winnaar en veel verliezers. In het normale leven verdwijnt verlies als de rook om je hoofd. In een isolement loop je het risico dat het blijft hangen en aan je vreet.

3. Zeg nooit nooit en nooit altijd.

Niemand zet nooit de vuilbakken buiten en niemand zaagt altijd. ‘Altijd en nooit’ krop je op en zal je uitbraken in een conflict. Dan riskeer je brokken te maken die tussen vier muren niet te lijmen zijn.

4. Leven en laten leven.

Keer voor je eigen voordeur en verraad niemand. In de gevangenis is dat regel één. Trap niet in de verleiding om je vervelende buren te gaan aangeven bij de politie als ze over de schreef gaan. Een gevangene die aan een cipier gaat klikken, krijgt negen kansen op tien het antwoord dat als zij het niet zien, het ook wel niet zal gebeurd zijn.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf.