Israëlische politie arresteert leider van charedische sekte.

Maandag deed de politie van Jeruzalem een inval in een huis dat ze al een tijdje in de gaten hielden. Ze troffen er een 50-tal vrouwen en tientallen kinderen aan die er in erbarmelijke omstandigheden al meer dan tien jaar werden opgesloten. De Rabbijn die werd gearresteerd was een een aanhanger van het charedische jodendom. ‘Chared’ betekent ‘vrezen’. Aanhangers beleven de meest traditionele en strenge navolging van de joodse wetten.

Tegen de muur bij de trap naar het pand hing de spreuk “Wee zij die anders denken”.

De leider van de sekte, een man van 60, controleerde op wreedaardige wijze 50 vrouwen en hun kinderen. In 2011 was er al eens een aanklacht tegen de man, maar die werd geseponeerd omdat de vrouwen uit vrije wil bij de man zouden wonen.

In het huis in Jeruzalem moesten de vrouwen leven en werken in kleine kamertjes. Slapen deden ze in stapelbedden en van sanitaire voorzieningen was er nauwelijks sprake.

De arrestatie kwam er nadat enkele vrouwen uit de sekte waren ontsnapt en een aanklacht tegen de Rabbijn hadden ingediend. Hij hield iedereen ver weg van de buitenwereld en hun familie, kinderen jonger dan 5 jaar werden in een afzonderlijk gedeelte van het gebouw vastgehouden.

De man is maandag aangehouden, samen met acht vrouwen die met hem worden beschuldigd van medeplichtigheid. Het gebouw wordt nu grondig onderzocht, de slachtoffers krijgen medische en psychologische begeleiding. De Rabbijn ontkent alles. Hij zegt dat de klachten tegen hem flauwekul zijn en verzonnen.