Waar is de tijd dat de mainstream media nog rustig een politieonderzoek afwachtte vooraleer zelf haastige conclusies te trekken?

Want in deze tijden dat zelfs ontbijtgranen en een geanimeerde hond aanstotend zijn, is er een ware heksenjacht geopend op alledaagse objecten om ze toch maar te demoniseren. Zo mocht ook een stuk touw het ontgelden dat al sinds oktober vorig jaar in een garagebox van de NASCAR-organisatie hing.

Tot deze conclusie zijn maar liefst 15 agenten van de FBI gekomen na een een grondig onderzoek. De FBI houdt het dan ook op een misverstand en gaat niet over op vervolging, meldt de opsporingsdienst in een verklaring. “Er is geen misdaad gepleegd.”

Toen het touw vorige week werd gevonden door één van de teamleden van de zwarte coureur Darrell ‘Bubba’ Wallace werd meteen de associatie gemaakt met een strop: het symbool bij uitstek voor racistisch geweld in het zuiden van Amerika.

Wat volgde was een nooit geziene steunbetuiging voor Wallaca vanuit de NASCAR-wereld en haar fans. Voorafgaand aan een wedstrijd, begin deze week, werd er nog een videoboodschap getoond waarin alle coureurs zich uitspraken tegen racisme.

Vervolgens werden tijdens de opwarmronde vlak voor de start alle auto’s stilgezet op het circuit terwijl NASCAR-president Steve Philips in een toespraak opriep tot verandering.

Allemaal hartverwarmend, maar uiteindelijk gebaseerd op een misverstand. Het stuk touw in kwestie hing eind vorig jaar al in de pitbox, zo concludeerde de FBI na het analyseren van videobeelden. Wallace kreeg de pitbox pas een week voor het begin van de race toebedeeld. Niemand kon volgens de FBI eerder dan een week voor de Nascar-wedstrijd hebben geweten dat de zwarte autocoureur die pitbox toebedeeld zou krijgen.

Ook moest je al een zeer levendige fantasie hebben om er een ‘strop’ in te zien, daar het gewoon een stuk touw was met een lus, bedoeld om een garagedeur te openen. Wallace heeft zelf nog niet gereageerd op het nieuws. 

Het is duidelijk dat een nooit gezien mediacircus in dit geval aan de touwtjes aan het trekken is.

 
 
 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."