2.000 euro boete per dag als ons land geen initiatief neemt.

Advocaten blijven het ene kortgeding na het andere aanspannen. De rechter die een maand geleden besliste dat we Hafsa Sliti en haar kroost moesten gaan terughalen, velt alweer een soortgelijk vonnis over ene L. van 28 jaar en een kind van 3 jaar. Ze zit in het kamp Al Hol sinds maart. Ze had aanvankelijk drie kinderen, maar twee van hen hebben de mama’s tocht naar het beloofde land niet overleefd. België krijgt 75 dagen om haar en haar kind terug te halen uit het kamp. In die tijd moet België aantonen dat het initiatieven daartoe neemt, zoals het afleveren van reisdocumenten. Na 75 dagen volgen er dwangsommen van 2.000 euro per dag.

Ook het bekende advocatenduo Lahli en Ozdemir zit niet stil. Ze hebben nog een verzoeklijstje voor de rechter om een gewonde terrorist, drie IS-vrouwen en tien kinderen uit Syrië te gaan halen.

Dat zal dan wel een andere rechter zijn die daarover moet oordelen. Misschien dat die rechter zich eens laat inspireren door het Nederlandse model. Daar besliste het Nederlandse Gerechtshof dat het aan de politiek is om over repatriëring te beslissen. “Het is duidelijk dat de vrouwen en kinderen onder erbarmelijke omstandigheden leven. Het gaat dus om fundamentele rechten van de kinderen: om het recht van leven en ontwikkeling,” zei het hof. Maar het vindt ook dat de staat beleidsvrijheid heeft. “Het is aan de politiek, niet aan de rechter om over erbarmelijke omstandigheden te oordelen.”