In de laatste rechte lijn naar de Amerikaanse verkiezingen is Trump op z’n best (of z’n slechtst).

Op 3 november is het zover, dan kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Ten minste, dan is het de grote dag waarop de beslissing valt. Ondertussen hebben al meer dan 21 miljoen van hen hun stem uitgebracht. Er staat veel op het spel, en dus kan er al eens een straffe uitspraak vallen.

Absolute kampioen van de sterke oneliner is de huidige president Donald Trump. Hij liet zich de voorbije dagen dan ook helemaal gaan. “Sluit de Bidens op”, riep Trump tijdens een bijeenkomst in Macon in de Amerikaanse strijdstaat Georgia. ”Biden is een corrupte politicus en de familie is een criminele onderneming.”

Stel dat dat waar is, en stel dat Biden het straks haalt – wat de huidige peilingen voorspellen – dan heeft Amerika een crimineel als president en zal Trump op zijn tellen moeten passen. Maar ook daar heeft de blonde leider een oplossing voor. “Kun je je voorstellen dat ik verlies? Ik ga me niet zo goed voelen als dat gebeurt”, verklapte hij. “Misschien moet ik het land verlaten, ik weet het niet.” Geen slecht idee, want er lopen een aantal rechtszaken die tot zijn vervolging kunnen leiden als hij geen president meer is.

Zaterdag vertelde Trump aan zijn supporters in Muskegon dat een van de belangrijkste kwesties in de verkiezingsstrijd tegen Democraat Joe Biden het een plan van radicaal links is om de Amerikaanse geschiedenis uit te wissen. “Zij willen de Amerikaanse waarden zuiveren en de Amerikaanse manier van leven vernietigen.”

Op dezelfde meeting riep Trump zijn aanhangers op om gouverneur Gretchen Whitmer ertoe aan te zetten haar staat te openen. De menigte reageerde met “sluit haar op”, waarop Trump antwoordde: “Sluit ze allemaal op!” Vorige week nog leidde een onderzoek van de FBI en van het ministerie van Justitie in Michigan tot de arrestatie van een tiental verdachten die gouverneur Whitmer wilden ontvoeren.

Als uitsmijter verzekerde Trump dat de corona-epidemie vrijwel voorbij is. Een erg optimistische interpretatie van de Amerikaanse cijfers. Topviroloog Anthony Fauci waarschuwde deze week nog voor zo’n uitspraken. Het aantal besmettingen is sinds de piek van de tweede golf nooit onder de 25.000 gevallen gezakt, en dus begint het land nu – volgens hem – met erg hoge ‘basis’ aan een derde golf.