Amerikanen kiezen een ongewone naam voor een nieuw park.

Vijftig jaar geleden lag er in het verre Florence (in de Amerikaanse staat Oregon) een aangspoelde potvis te rotten op het strand. Florence, dat één van de mooiere plekjes in de VS was/is, zat met een enorm probleem, want het rottende kreng werd een gevaar voor de volksgezondheid.

Het was onmogelijk om mensen bij de rottende potvis vandaan te houden. Naar verluidt waren er zelfs idioten die in het karkas waren gevallen omdat ze boven op het dier waren geklommen. Uiteindelijk hield alleen de stank nieuwsgierigen nog op een afstand.

Ten einde raad besliste de gemeente toen om het ding op te blazen. Op z’n cowboy’s staken ze een stevige lading dynamiet in het vlees en dynamitteerden the god damn thing. In een filmpje van toen, is het spektakel te zien. De ontploffing schoot stukken walvis de lucht in. Eén stuk was zo groot dat het een auto verpletterde die in de buurt geparkeerd stond. Op dat moment zagen de aanwezigen de humor er niet meer van in, volgens de toenmalige tv-verslaggever Paul Linnman.

Vijftig jaar later mochten mochten de inwoners stemmen over een naam voor een nieuwe recreatiesite. En, jawel ‘Exploding Whale Memorial Park’ haalde het met 439 van de 856 stemmen.