Luc Sels, rector van Leuven, ergert zich aan dronkaards als de kinderen al naar school gaan.

Sommige cafés zijn nog open in Leuven op het moment dat leerlingen naar school gaan. De vraag is of het ooit anders geweest is, maar in het licht van de wereldwijde preutsheid, wordt het een Leuvens issue. Leuven is een stad waar de reglementitis regeert, maar de sluitingstijden van de cafés zijn door de mazen van het net geglipt. Misschien is Leuven één van de laatste Vlaamse steden waar cafés nog sluiten als de laatste doorgaat, en met name de Oude Markt is het Mekka van de dronkaards. Cafébuurten zijn inderdaad luidruchtige buurten en dronkaards zijn doorgaans geen aardige mensen, maar is een Oude Markt niet iets als een stukje cultureel erfgoed?

Niet wat Rector Sels betreft. Hij vertelt aan Radio 2 dat hij onlangs, op een ochtend, op weg was naar het rectoraat toen hij zag dat sommige cafés op de Oude Markt nog open waren en, dat er ‘duidelijk overmatig drankmisbruik’ plaatsvond. “Op dat moment kwamen leerlingen voorbij die naar het Heilig Drievuldigheidscollege gingen”, zegt de rector. “Ik vind dat zoiets niet kan.”

Daarom stelt Sels, rector, de volgende democratische regel voor: “Geen algemeen sluitingsuur, maar een sluitingsuur voor een heel beperkt aantal cafés.”

Iedereen heeft recht op een mening.