Voor de eerste keer werken Eén (VRT) en La Une (RTBF) samen aan een fictieproject: ‘1985’ wordt een reeks in 8 afleveringen over de Bende van Nijvel.

De voorbereidingen voor de reeks, met Franstalige en Nederlandstalige acteurs en crew, zijn volop bezig. 1985 zal ten vroegste in het najaar van 2022 op Eén te zien zijn.

Het project kreeg onlangs 210.000 euro van screen.brussels. Daar is een fonds dat financiële steun geeft aan audiovisuele producties die (een deel van) hun audiovisueel budget spenderen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De reeks in het kort dan. In 1980 stappen een jonge vrouw Inge, haar broer Franky en zijn beste vriend Marc in het avontuur van het volwassen leven.

Vol goede bedoelingen beginnen ze aan een beloftevolle toekomst, Inge als studente rechten aan de VUB, Marc en Franky als rekruten bij de rijkswacht. Maar in de daarop volgende jaren verliest elk van hen zijn/haar onschuld en illusies. Net zoals heel het land zinken ze steeds dieper weg in het moeras dat men de Bende van Nijvel is gaan noemen.

“Deze reeks brengt niet enkel het verhaal van de Bende, maar toont vooral ook de tijdsgeest van de woelige jaren 80”, legt Olivier Goris, netmanager van Eén, uit op de site van de VRT. “Misschien is een sterke fictiereeks wel de beste manier om die cruciale periode voor ons land terug tot leven te roepen en beter te begrijpen. We zijn heel erg blij dat we dat samen met RTBF kunnen doen, in een allereerste fictie-samenwerking. RTBF is vanzelfsprekend de meest geschikte partner voor dit gemeenschappelijke verhaal over een donker hoofdstuk in onze geschiedenis.”