Kinderpsychiater Peter Adriaenssens noemt de jeugd van koning Filip “onaanvaardbaar, iets wat de tussenkomst van hulpverleners zou rechtvaardigen”. Dat zegt hij in de vierdelige Canvas-documentairereeks “Filip van België. De lange weg naar de troon”.

Adriaenssens heeft een speciale band met Mathilde. En toen er even dreiging was dat Elisabeth ontvoerd zou worden, mocht de kinderpsychiater haar troosten.

De vierdelige reeks over Filip van België begint wel steeds meer te lijken op een afrekening met Albert en Paola.

Een voormalige adviseur: “Burgers hebben daar uiteraard geen zicht op, maar op het paleis zijn er diverse clans of groepjes. Zo had je de clan rond Albert en de clan rond Filip. Toen Albert koning was, gunden de adviseurs van Albert de prins geen enkele gunst.”

Vandaag is het tijd om af te rekenen en nemen de adviseurs van Filip wraak. Het is uiteraard zo dat Albert en Paola geen voorbeeldige ouders waren. Maar vandaag worden ze voorgesteld als monsters die hun kinderen psychologisch mishandeld hebben. Dat is uiteraard een overdrijving.

Een insider: “Het is waar dat Laurent daar fel onder geleden heeft, maar Filip is door Boudewijn opgevangen. Hij is die periode zonder kleerscheuren doorgekomen.”

Filip heeft er wel wrok tegenover zijn ouders aan overgehouden. En vandaag is het duidelijk tijd om die oude rekening te vereffenen.