De samenstelling van de regering-De Croo is gekend. Laten we eerlijk zijn: er zitten vreemde vogels in. Naast de socialist die de opdracht gaf om 5 miljoen frank zwart geld te verbranden, zijn er diverse andere ministers en staatssecretarissen die zich in de komende maanden in een schiet- of ballenkraam van de kermis zullen wanen.

Een kamerlid van N-VA: “We moesten ons tijdens de regeringsonderhandelingen inhouden van de voorzitter (Bart De Wever), maar nu de Vivaldiregering er is, mogen we felle oppositie voeren.” Moeilijk zal dit niet zijn.

Bovendien zal de bonte samenstelling van de regering-De Croo het voor de regeringsleden zelf verleidelijk maken om naar elkaar te schieten (schietkraam) of een bal te gooien (ballenkraam). Dat zagen we de laatste dagen al met de vreemde en bijwijlen absurde discussie over het minimumpensioen.

De schoten riskeren overigens niet alleen van N-VA, Vlaams Belang of PVDA-PTB (in Wallonië zullen ze de PS zwaar aanvallen) te komen. Ook binnen de CD&V en de Open VLD zitten sluipschutters die op een geschikt moment wachten. Dat ogenblik zou er sneller kunnen komen dan velen denken.

Binnen de CD&V zitten hardliners die de paars-groene Vivaldi-regering niet echt lusten, zeker op het vlak van de ethische dossiers (euthanasie). Binnen de Open VLD zitten nog enkele echte liberalen die vinden dat de partij niets te zoeken heeft in dit surrealistische Vivaldi-project. 

De komende tijd belooft boeiend te worden…