Prinses Delphine zou volgens de klassieke media (MSM) de achternaam Saksen-Coburg-Gotha gekozen hebben? Dat zal moeilijk zijn.

In 1920 al heeft Albert I deze familienaam afgeschaft. De familienaam van de royals werd “van België” (in de 3 landstalen).

De Duitsgezinde Leopold III (hij ging op de koffie bij Hitler in 1940) probeerde nadien nog even om de familienaam in ere te herstellen. Hij wordt onmiddellijk teruggefloten door de regering.

Op dinsdag 3 maart 1953 is er immers een ministerraad onder leiding van premier Jean Van Houtte.

De regering-Van Houtte (15 januari 1952 – 23 april 1954) was een Belgische regering. Het was een homogene katholieke regering omdat de partij een absolute meerderheid aan zetels had in de Kamer en de Senaat. De regering was zeker niet anti-royalistisch, wel integendeel.

De grootmaarschalk (een hoge pief van het paleis) meldt die regering dat Leopold III de naam Saksen-Coburg-Gotha wil gebruiken voor zijn kinderen met Lilian Baels (Alexander, Marie-Christine en later Esmeralda).

De ministerraad heeft niet veel tijd nodig om dat voorstel onmiddellijk naar de prullenmand te verwijzen. De premier zal persoonlijk contact opnemen met Leopold om uit te leggen dat dit niet meer kan.

Ook vandaag is het uitgesloten dat Delphine deze familienaam zou verkrijgen aangezien de familienaam van Albert gewoon “van België” is, en niet “van Saksen-Coburg-Gotha”.