Noord-Afrikaanse roots en een strafblad: de ‘jongeren’ die Blankenberge teisterden

Het strandschorem is bekend bij het gerecht.

Wie zondag naar de kust ging met de auto heeft zich blauw geërgerd aan de VIP-aanpak van de politie. VIP staat in dit geval voor ‘Very Irritating Police’, oftewel een intense controle om vechtpartijen als die van zaterdag op het strand te vermijden. De term VIP komt van acties van de politie van Koksijde in 2010, die toen af te rekenen kreeg met jongeren uit Noord-Frankrijk. Met veel (VIP)controles en nummerplaatherkenning heeft men toen de plaag van jonge crimineeltjes kunnen stoppen.

Dagjestoeristen waren zondag in Blankenberge en Knokke niet meer welkom. Wie Blankenberge naderde mocht een uur in de file staan en kwam zonder geldige reden de stad niet in. Met dank aan een aantal relschoppers. Men heeft 20 mensen uit Brussel aangehouden. Allemaal tussen de 17 en 21 jaar oud en bijna allemaal met een strafblad, en met Noord-Afrikaanse roots. Volgens de politie staan ze bekend voor een hele waslijst aan strafbare feiten: geweld, slagen en verwondingen, smaad, vandalisme en gewapende weerspannigheid. Dat laatste wordt enkele jongeren nu ook ten laste gelegd.

De politie maakt zich sterk dat ze drie aanstokers te pakken hebben. Zij verschijnen maandag voor de onderzoeksrechter. Het hele land schreeuwt om strenge straffen en om een einde te maken aan het positieve racisme waardoor zij zich beschermd voelen.

De relschoppers zijn tot eind deze maand alvast niet meer welkom in Blankenberge. Gisteren meldden we  in PNWS reeds dat N-VA – bij monde van kamerlid Koen Metsu – een uitbreiding van de ‘zwarte lijst’ voorstelt, zoals die wordt ingevoerd voor zwembaden en recreatiedomeinen.

De politievakbonden verwachten in iedere geval een sterk signaal van de politiek. Zij roepen op tot een nultolerantie voor geweld tegen de politie en richten zich met hun oproep specifiek tot De Wever en Magnette, met de vraag om die maatregelen op te nemen in het regeerakkoord.

 

 
 
 
 
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More