Reserveringssyteem coronatest: ingewikkelder kan niet

Wie getest wil worden, moet reserveren.

“Het reserveringssyteem zal binnen twee tot drie weken operationeel zijn”, zegt Karine Moykens, voorzitter van het interfederaal comité Testing & Tracing. Het zal ons benieuwen, er is tot nu toe nog niet veel efficiëntie van onder de vleugels van Moykens gekomen. “Het kan alleen maar voordelen bieden”, lezen we in Het Laatste Nieuws. “Niet alleen neemt de kans toe dat alle nodige info meteen centraal voor alle betrokkenen beschikbaar is, de tijd die de huisarts, het triagecenter en labo niet verliezen, kunnen ze besteden aan hun kerntaak, dat wat ze echt moeten doen.”

Maar levert het echt winst op? Het systeem is zo ingewikkeld dat het een nieuwe kerntaak wordt om het uit te leggen. Gisteren meldden we nog dat corona vooral kansarmen en allochtonen treft, wel ga het daar maar een keer uitleggen. Bovendien heb je best een computer of een smartphone nodig om je online te registreren. Heb je dat niet, dan moet je toch nog langs de huisarts.

Straks zal je dus moeten reserveren voor een coronatest. Het is nog steeds de huisarts, het ziekenhuis, het contact center of in de toekomst de app CoronAlert – als je een smartphone hebt en als je de app wilt installeren – die beslist of er een staalafname moet gebeuren. Als dat zo is, krijg je een sms met een 16-cijferige code. Daarmee kan je een afspraak maken, online, in een staalafamepost. Je vult een hele resem gegevens in: alle identiteits- en contactgegevens inclusief alle mogelijke info over besmetting en symptomen. Na de analyse wordt het resultaat ook per sms naar de patiënt gestuurd. Een testafspraak maken zal via een elektronische afsprakenkalender gebeuren. Naar welke website je daarvoor moet surfen, is nog niet bekend. Ook telefonisch reserveren zal met de ontvangen code mogelijk zijn.

Stel dat dat allemaal lukt, dan krijg je een QR-code. Die toon je (op papier of digitaal) in het afnamecentrum, samen met je identiteitskaart. Beide zijn nodig om je te laten testen.

Maar, als er straks teveel aanvragen zijn, dan zal het systeem gaan filteren en kan het zijn dat je op een wachtlijst terecht komt. In volle crisis worden even geen tests geaccepteerd van wie op reis wil gaan, bijvoorbeeld. Of: preventieve screenings in bedrijven worden uitgesteld.

Kan je nog volgen? Als je dit leest, wil dat zeggendat je over een smartphone of een computer beschikt. Wie gaat dit straks uitleggen op het Kiel in Antwerpen?

Tot slot nog een paar bedenkingen. Hoe zit het met de privacy? Wie waakt er over al deze gegevens? En vooral, wie gaat het betalen? Men heeft er de mond van vol dat we naar 70.000 tot 90.000 testen per dag gaan. Als een test 46,81 euro kost, dan spreken we of 3 tot 4 miljoen euro per dag. Mijnheer De Croo of mijnheer Magnette, begin er maar aan !

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More