Vlaamse ziekenhuizen krijgen bezoek van een opblaasbare prostaat.

Wie één dezer dagen in het ziekenhuis moet zijn, kan de kinderen best aan de hand houden. Er bestaat de kans dat de opblaasbare prostaat staat opgesteld in de inkomsthal. Het ding lijkt nogal op een springkasteel en je moet er niet aan denken dat zoon of dochterlief gaat staan dansen in een mannenkont.

Het idee van de opblaas-prostaat komt van Think Blue Vlaanderen, een patiëntenvereniging voor mannen met prostaatkanker. Bedoeling is om mannen op te roepen om zich tijdig te laten controleren. Vooral vijftigplussers zouden zich aangesproken moeten voelen omdat zij de belangrijkste risicogroep vormen. Jaarlijks krijgen ruim 8.000 Belgische mannen te horen dat ze prostaatkanker hebben.

Toch is niet iedereen overtuigd van het nut van de sensibilisering. Sommige artsen beweren dat het screenen naar prostaatkanker meer schade zou berokkenen dan de minieme winst die mee behaald wordt. Het is niet meteen een onderzoek waar je als man naar uitkijkt.

Hoe dan ook, je bent gewaarschuwd mocht je een vleeskleurig springkasteel in de gang van een ziekenhuis tegen het lijf lopen.