Grafisch weer een stap vooruit Modellen van karakters zijn nog wat plastic
Rookie, Moto2, Moto 3, Moto GP en MotoE
Eindeloos tweaken en knutselen aan je motor
Veel gamemodi
A.I. biedt goed weerstand

Trailer:

Uit de Store

Ga volledig op in het officiële MotoGP-seizoen van 2019 en maak kennis met de MotoE.
Daag je vrienden uit, maak je eigen events aan en word Race Director via de meest complete multiplayer ervaring ooit, ondersteund door dedicated servers!
Beleef de spannendste rivaliteiten uit de geschiedenis van de MotoGP™ in een speciaal speltype!
Race tegen een snellere, slimmere en nauwkeurigere AI, die automatisch leert!
Ga voor je eigen stijl met keuze uit meer accessoires en merken dan ooit en leef je uit met de grafische editors!
Combineer lettertypen en vormen en bewerk je helm, de patch op je onderrug en het racenummer of download de creaties van andere spelers!
Start je carrière als groentje en daag jezelf extra uit in de Pro Career als je eraan toe bent om te racen als een echte pro!
Het derde seizoen van het MotoGP™ eSport Championship wacht op je. Eindig jij op het podium?

Intro

Elk jaar een nieuwe editie. En steeds weer iets anders/beter. Maar in ieder geval met alle licenties, en alle belangrijke spelers in het veld. Als je dat hoort, dan denk je waarschijnlijk aan EA met hun FIFA, NHL, NBA en andere jaarlijkse sportgames. Maar, er is nóg een game maker die daar een handje van heeft, en dat is Milestone S.r.l. Al jaren brengen zij games uit rond alles wat gemotoriseerd op twee wielen rond raced, en met name de MotoGP is daarbij een langlopende serie. Zoek in de Store maar eens op MotoGP, en je ziet edities terug tot in ieder geval 2013. Natuurlijk loopt de kennis van Milestone al veel langer terug, met illustere namen als SBK 2000 (superbikes), en ook de MotoGP reeks loopt al sinds 2008. Daarnaast kennen we natuurlijk MXGP, Gravel, Ride, Supercross en Valentino Rossi. Allemaal bekende namen, die twee belangrijke dingen gemeen hebben: je beweegt je gemotoriseerd voort over diverse terreinen op twee wielen, én de naam van Milestone S.r.l. is er mee verbonden.
Milestone is al jaren groot-leverancier van tweewieler-simulatoren, en hoewel hun faam wat tanend was, hebben ze vorig jaar met MotoGP18 een flinke (grafische) stap richting moderne gaming-tijdperk gemaakt. En nu is het tijd voor MotoGP 19, uiteraard de opvolger van MotoGP 18. Vorig jaar is homemade grafische engine gedag gezegd, en ingeruild voor een flink verbeterde engine. Nu zijn we benieuwd wat er dit jaar allemaal veranderd/toegevoegd is!

Carriere maken!

Zoals bij veel sport-games kan je kiezen uit een enkele race of zelfs een heel kampioenschap, maar het leukste is toch de carrière. Hierin maak je je eigen karakter, inclusief landsnaam, en rugnummer. Nee, je kan niet zomaar elk willekeurig nummer kiezen, een hoop nummers zijn al ingepikt door bestaande racers. Zo is nr 33 al bezet, dus je kan geen Verstappen op 2 wielen worden.

Eenmaal je karakter gemodelleerd, kies je een team, en mag je kiezen in welke cup je aan wil deelnemen. Dat varieert van Rookies Cup, via Moto3,2 en de MotoGP, het échte werk. Hoewel het verleidelijk is om meteen de koningsklasse te pakken, en zo de strijd aan te gaan met meneer Rossi, is het wellicht handiger om eerst met de Rookies Cup te beginnen. Dit is een verkort programma met zes races, waarin je je talent kan laten zien. Hierin zijn je mogelijkheden beperkt, rijdt iedereen met hetzelfde materiaal (dus je hoeft ook niet aan development te doen), en komt het dus echt aan op je stuurmanskunsten. Ben je nog niet zo gewend aan motorraces, dan is het handig om de hulpmiddelen aan te zetten (schakelen, automatisch invoegen tussen andere racers, voor-en achterwiel remmen, ideale lijn), en de moeilijkheidsgraad van je tegenstanders lager te zetten. Een eerste race heb je namelijk al je handen vol aan het op de baan houden van je motor.

Je motor besturen verloopt namelijk echt anders dan bijvoorbeeld een F1 bolide. Je moet echt leren ‘hangen’ in de bocht, dus op tijd insturen, de bocht door ‘hangen’ en weer terugveren voor de volgende bocht. Als je -net zo overmoedig als ik- de tutorials overgeslagen hebt, kom je snel voor een verrassing -en met je beide wielen in de grindbak- te staan! Bovendien moet je, als je te veel realisme ingeschakeld hebt, ook op je bandentemperatuur letten, en de ideale lijn volgen. Doe je dat niet, dan gaat je motor onherroepelijk aan het slingeren, en wordt je gekatapulteerd. Ziet er grappig uit, maar doet je rondetijden niet veel goed.

Gelukkig went dit al snel, en in no-time zoef je je tegenstanders voorbij, en durf je zelfs voorzichtig aan de hulpmiddelen weer uit, en de moeilijkheidsgraad van je tegenstanders omhoog te schroeven. Wat altijd jammer is, is dat je deze moeilijkheidsgraad zelf moet inschatten. Met een slider beïnvloed je immers zelf hoe sterk de concurrentie is. Schuif je die omlaag, dan win je alles. De enige driver die je hebt om de competitie aan te gaan is een bonus die je krijgt, al naargelang je je eigen uitdaging hoger instelt. Ik weet dat het vrijwel onontkoombaar is, maar ik had toch liever een algemene moeilijkheidsgraad ‘makkelijk – gemiddeld-moeilijk’ gezien.

Genoeg over de moeilijkheidsgraad, we moeten aan de bak! In de carriere-modus doorloop je 6 (Rookie) of 19 (Moto3/2/GP) weekeinden, bestaande uit een tweetal free practices, een kwalificatie, een warm up, en de eigenlijke race. Je kan zelf instellen wat je over wil slaan (behalve de race zelf natuurlijk), maar als je de kwalificatie overslaat sta je achteraan op de grid, en de Free Practices zijn weer handig om je motor goed te kunnen tunen, en om de baan te leren kennen. Ook de lengte van de race zelf kan je instellen, van 15% (3 ronden) tot een volledige race. Ook hier geldt: hoe langer de race, hoe meer bonuspunten. Na de race krijg je de uitslag, hopelijk met jouw naam bovenaan de ranglijst.

Ga je over naar de Moto3,2 en GP, dan zal je ook de Free Practices nodig gaan hebben. Je default motor mist namelijk nogal wat vermogen ten opzichte van de concurrentie, met als gevolg dat op de lange rechte stukken, je links en rechts voorbij gereden wordt. Dat wil je natuurlijk niet, dus moet je je ontwikkelen! Elk weekend zijn er drie Free Practices, waarin je enerzijds challenges kan uitvoeren (verkenningsrondjes waarbij je vooral de ideale lijn moet benaderen, race pace benaderen, of ‘clean’ rondjes moet rijden). Hoe beter je het in deze challenges doet, hoe meer development-punten je behaalt, en die zijn weer nodig voor verbeteringen aan je motor.
Daarnaast kan je de afstelling van je motor aanpassen. Maar, let wel, dat komt vrij nauwkeurig, en zoals Cruijff ooit zei: “Elk voordeel heb zijn nadeel”(ofzo). Wil je de topsnelheid verhogen, dan wordt de motor instabieler. Wil je meer balans in de bochten, dan lever je balans op het rechte stuk in. Wil je gewicht naar voren plaatsen, dan voorkom je wheelies, maar wordt je voorwiel instabieler. Het is dus constant balanceren en uitproberen. Doe je het verkeerd, dan zit je in een race waarbij je bijna geen bocht normaal doorkomt, en kan je je race wel vergeten. Weet wat je doet dus!

Overige opties

Naast de carriere kan je natuurlijk ook enkele races rijden, of daar zelfs een eigen kampioenschap van maken. Bovendien kan je zowel offline tegen A.I.bots rijden, maar de echte uitdaging ligt natuurlijk online. De competitie vliegt dan alle kanten uit, enerzijds zijn er natuurlijk echte cracks die je flink stof doen happen, maar de rookies zitten er ook tussen, en dan is het vooral zaak om hun escapades in de eerste bocht te vermijden.

Een derde optie is de time-trial. Hierin kies je een coureur, motortype en track, en probeert een zo snel mogelijk, valide rondje te rijden. Dat laatste is belangrijk, want als je ook maar eventjes met je wielen buiten de baan beland, is je rondje meteen invalid, ofwel kan je geen tijd neerzetten. Dit is wel jammer, want het betekent dat je al snel erg ruime bochten gaat maken, omdat één foutje in de 20 bochten die een gemiddelde baan heeft (en dat kan dus OOK de buitenbocht zijn, als je de bocht uitvliegt!) je hele rondje kan verknallen.
Grote nieuwe optie is de MotoE, een nieuw type motor, die -de naam doet het al vermoeden- elektrisch is.

Presentatie

Grafisch ziet MotoGP 19 er prima uit. Dat was vorig jaar al zo, en dat is ook nu het geval. Grafisch is alles weer net iets scherper gezet, en dat mag je best letterlijk nemen. Waar vorig jaar de achtergrond vaak wat blurry was, is dat nu hagel scherp. Wie dat toch graag blurry heeft, kan dat zelf instellen. De plaatjes die je in de photo mode kan schieten zijn weer prachtig, en nodigen uit tot experimenteren. En ja, daar kan je best ver mee gaan…

De Photomode kennen we natuurlijk van vorig jaar, maar ook dit jaar doet hij weer prima zijn dienst. De mode ondersteunt alle basis-functies. In- en uitzoomen, roteren pannen, het zit er allemaal in. Toegevoegd zijn filters, en zaken als scherpte-diepte instellingen. Roteren en in-en uitzoomen zijn verbeterd, maar helaas nog steeds niet onbeperkt. Dat shot vanaf de tribune zit er dus nog steeds niet in.

Conclusie

MotoGP 19 bouwt voort op een sterk verbeterde versie van vorig jaar. De stappen zijn niet zo groot als vorig jaar, waardoor er eerder sprake is van evolutie dan revolutie, maar dat kan ook niet elk jaar. Toch zijn er zeker verbeteringen doorgevoerd waardoor alles nét even lekkerder werkt. Zo kan je nu meteen kiezen in welke divisie je wil beginnen, zonder eerst de Rookies Cup door te moeten. Ook de uitbreiden van de photomode is welkom. Grafisch is de verbetering niet heel groot, maar zeker voldoende. On-track ziet het er allemaal spik en span uit. Voor de volgende editie is de hoop dat dit ook buiten de track (dus bijvoorbeeld de karakters) zal gebeuren, dat ziet er nog wat plastic uit.
De game ziet er meer dan prima uit, het racen geeft veel voldoening, en je hebt echt een gevoel van snelheid als je na een lang recht stuk op een bocht af stuift. De moeilijkheidsgraad blijft altijd een lastig punt. Doordat je die zelf helemaal in kan stellen, kan je het jezelf wel heel makkelijk maken, en dan blijft er weinig uitdaging over. Natuurlijk heb je dat zelf in de hand, dus het is echt aan te raden eerst de tutorials door te werken, zodat je je motor goed leert beheersen, dan de time-trials oefent, zodat je kan werken aan je bochtentechniek, om daarna pas aan het echte werk te beginnen.

Doordat je in de carriere-modus vier divisies doorloopt, en per divisie tot 19 races hebt, die elk uit een volledig weekend met training, kwalificatie, opwarmronde en race bestaat, ben je met deze game echt wel even zoet. Om nog niet eens over de online modus te praten, want die is natuurlijk nog een stukje lastiger (zowel door de amateurs die over de baan zwermen als de echte cracks). Al met al is MotoGP 19 een waardige update van de serie. Heb je MotoGP18 nog liggen, dan kan je je afvragen of de stap voorwaarts groot genoeg is, maar voor ieder ander is MotoGP 19 een zeker aanrader.

Geschreven door Chris Boers
Sony Ambassadeur, en schrijft in die hoedanigheid regelmatig voor het Nederlandse Officiële Playstation Forum.