Ex-geheimagent van de staatsveiligheid stapt met zijn verhaal naar het gerecht.

Het Brussels gerecht bevestigd aan de De Tijd en L’Echo dat er een onderzoek is opgestart naar corruptie en witwassen tegen Reynders.

Reynders, met de koffers in de hand om naar Europa te vertrekken, zegt ‘absoluut niet op de hoogte’ te zijn van een onderzoek en geeft zijn advocaat de opdracht om de aantijgingen uit de krant te ontkennen.

Het is echter meer dan een gerucht, want De Tijd kon het proces-verbaal inkijken dat door de politie is opgesteld over het verhoor van de ex-agent van de Staatsveiligheid. De man werkte van 2007 tot 2018 voor de staatsveiligheid, voornamelijk op de sectie economie. In die functie beweert de man van de staatsveiligheid, dat ze via informanten en speurwerk kennis kregen van verschillende feiten van corruptie en witwassen.

De man verwijst in zijn verhoor naar een reeks overheidsopdrachten en overheidsaankopen, onder andere de bouw van de Belgische ambassade in Kinshasa waar naar Kongolese traditie smeergeld aan te pas kwam. Maar het gaat veel verder: de ex-agent spreekt ook over omkoping door wapenhandelaars en een Congolese verkiezingskandidaat.

Naast de verklaringen van de ex-agent van de staatsveiligheid is het na jaren van geruchten ondertussen een publiek geheim dat men met het verwerven van de gronden van Nieuw-Zuid in Antwerpen – een enorme verkaveling waar ondertussen en kleine stad aan nieuwbouw is gezet – niet helemaal binnen de lijntjes heeft gekleurd. In de wandelgangen fluistert men luidop dat enige betrokkenheid van voormalig NMBS-voorzitter Fontinoy – die een directe link heeft met Reynders – waarschijnlijk hielp om de site toe te wijzen aan projectontwikkelaar Cavens&Co.

Er is door de ex-agent een potje geopend waarin men nog niet tot op de bodem kan kijken.

Terwijl politiek België in brand staat, begint het in Europa te roken.