En bovendien geen al te leuke plek voor andersgeaarden.

Sint-Jans-Molenbeek is misschien wel de meest multiculturele gemeente van België. De werkloosheidspercentage ligt er op 22, 02 procent (gemiddelde gans België: 5,7 procent), het gemiddelde maandinkomen bedraagt er slechts 847,50 euro per inwoner.

Soit, niet meteen de meest welvarende gemeente dus, waar VRT-journalist Riadh Bari vijf jaar geleden een woonst kocht. Toch vond hij het in Molenbeek best oké. Tot nu.

“Een half jaar geleden kwam mijn vriend bij me wonen”, schrijft hij op Twitter. Hij woonde tot daarvoor in het heerlijke Hasselt. Sindsdien herontdek ik Molenbeek opnieuw, door zijn ogen. Want wat hij ziet, zag ik niet.”

“Mijn gemeente is vuil. Enorm vuil. Mensen gooien werkelijk alles op straat, zomaar. Omdat het kan. Omdat het wordt toegelaten. En dan is er ook nog dit: er is de verkeersagressie. Er is het rondhangen van groepjes mensen die keer op keer dronken zijn aan onze Carrefour.”

Riadh Bahri heeft een vriend: hij is voor de venten. En ook dat wordt in Molenbeek niet bepaald getolereerd. “En dan is er het feit dat mijn vriend en ik elkaars hand looslaten van zodra we vanuit Brussel-stad het kanaal oversteken richting thuis. Dat is ‘het nieuwe normaal’. Niels, mijn vriend, vindt dit allemaal abnormaal.”

Tot slot hoopt hij dat PS-burgemeester van Molenbeek, Catherine Moureaux, eens gaat inzien dat dit alles niet normaal is, en dat ze eens wat orde op zaken laat stellen in Molenbeek. Want als dat niet het geval is, dan zal er volgend jaar een ‘Te koop’-plakkaatje aan Bari’s huisje hangen.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.