“Prachtig en ruw.”

Ricky Gervais staat bekend voor zijn grote, kritische bek. Als daaruit lovende woorden komen over een tv reeks, dan kan je dat als maker op je CV zetten. Gervais is vol lof over de Eén-reeks ‘De Twaalf’. Kan Ricky Gervais de VRT ontvangen dan? Hoeft niet, de reeks is tegenwoordig op Netflix te zien.

“Deze week heb ik ‘De Twaalf’ gekeken”, twittert Gervais. “Een van de meest complexe, genuanceerde en aangrijpende rechtbankdrama’s die ik ooit heb gezien. Natuurgetrouw en buitengewoon. Prachtig en ruw. Een studie van menselijkheid, moraliteit, integriteit en gevolgen. Bravo.”

“De Twaalf” is een spannende, hedendaagse karakterreeks rond een volksjury in een assisenproces. Twaalf burgers worden opgeroepen als volksjury van een ophefmakende moordzaak. De twaalf hebben geen simpele taak. Ze beslissen over de schuld of onschuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (46), die wordt beschuldigd van twee moorden. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor het lot van Frie. Ook het leven van de juryleden neemt door de geruchtmakende moordzaak een hele nieuwe wending aan. Op de duur wordt de assisenzaak niet alleen het proces van de beschuldigde, maar ook dat van de juryleden zelf.