Geen stoute praat op de Oscars maar wel op de Sociale media.

Acterend  Amerika houdt er niet van als men hen ontmaskerd. Velen van hen grijpen awards aan om in hun speech de wereld te verbeteren. Oscarwinnaar Joaquin Phoenix heeft er een handje van weg om de wijneus uit te hangen. Op de Golden Globes werd er op aandringen van mijnheer vegan gesnoept en in zijn speech tijdens de BAFTA Awards nam hij het op voor zijn zwarte medebroeders die volgens hem te weinig genomineerd werden. Sterker nog, hij beweerde dat ze er niet eens welkom waren. Na afloop deed Phoenix wel een buiging voor Prince William van Engeland. Het Britse koningshuis, nota bene, dat hèt symbool is van elitarisme en kolonialisme.

Nu goed, Ricky Gervais, die Golden Globes aan mekaar praatte en snoeihard uithaalde naar de verwende kindjes in de zaal, mocht dat niet overdoen tijdens de Oscars. Dat belette de komiek niet om voor de show een paar tweets de wereld in te sturen.

“Ik kan niet wachten om al jullie inspirerende speeches over gelijkheid te horen, en het is fantastisch dat jullie slecht betaalde buitenlandse huispersoneel – tijdens de 3 uur dat jullie hier zijn – wat slaap kan inhalen.”

In een tweede tweet bracht Gervais hulde aan de diversiteit in de zaal, met name alle “rijke aanranders in alle vormen en maten.”

Op de sociale media konden ze die opmerkingen wel smaken. Ze noemden de Oscars zonder Ricky Gervais puree zonder jus. Of: “Doe je eigen introductie en zwier die op YouTube, maak een Oscarbeeldje van papier, spuit het goud en je hebt meer views dan de Oscars.”

En nee, de kortfilm met Veerle Baetens heeft niet gewonnen.