Een jong ding met een ouwe rakker: dat zal wel voor het geld zijn. Een grijsaard met een groen blaadje is een stuk midlifecrisis. Zo wordt vaak gedacht. Maar soms is er ook een groot leeftijdsverschil én grote liefde.

Zestien jaar en de minnares van een dertiger

Wij ontmoetten Sarah en Daniel, reeds vier jaar een koppel. Sarah is vierentwintig en heeft lange, blonde lokken en blauwe ogen die twinkelen van levenslust. Daniel wordt volgende maand vijftig. Hij heeft een donkere haardos, maar de zilveren uitgroei bij zijn schedel verraadt dat die kleur uit een potje komt.

“Ik heb altijd al een boontje gehad voor rijpere mannen”, steekt Sarah van wal. “Toen ik zestien was, had ik een affaire met een getrouwde dertiger. Ik was soms de babysit van hun dochtertje, maar van het een kwam het ander. Terwijl moeder en dochter boven lagen te slapen, gaven wij van jetje op de keukentafel.”

“Aan die affaire kwam een bruusk einde. Op een keer stak hij, in het heetst van de strijd, zijn apparaat per ongeluk in het verkeerde gaatje. Ik schreeuwde het uit van de pijn. Madam kwam natuurlijk naar beneden. Wij betrapt. Bleek dat ze al een tijdje een vermoeden had van wat er gaande was. Maar hij kon nu kiezen: zijn vrouw of ik. Hij koos voor zijn vrouw.”

Rijpe mannen veel beter in bed

“Nadat de ergste hartenpijn voorbij was, heb ik wat zitten klooien met jongens van mijn leeftijd. Maar dat werd nooit wat. Niet op intellectueel vlak, noch op het gebied van seks. Jongens van mijn leeftijd waren nog puppy’s, hadden niks te vertellen. En in bed waren het grote nullen. Ze wilden zo snel mogelijk hun kruit verschieten en zakten dan als een plumpudding ineen. Rijpe mannen zijn veel beter in bed. Ze nemen hun tijd, wachten tot ook jij je hoogtepunt hebt bereikt. En toen leerde ik dus vier jaar geleden Daniel kennen…”

“Jongens van mijn leeftijd zijn grote nullen in bed. Ze willen hun kruit zo snel mogelijk verschieten.”

“Toen ik haar voor het eerst zag, wist ik dat ik haar moest hebben”, valt Daniel in. “Ik was al lang vrijgezel, veel te veel met andere dingen bezig waardoor ik geen tijd had voor de dames. Maar toen ik Sarah daar aan een tafeltje zag zitten met haar vriendinnen, ging mijn hartje sneller slaan. Ik trok mijn stoute schoenen aan, trakteerde haar op een drankje. De rest is geschiedenis.”

De wandelende curryworst

“Tja, die vriendinnen…” gaat Sarah verder. “Die hadden onmiddellijk door dat ik voor de charmes van Daniel viel. Al was dat niet echt naar hun zin. ‘Moet je dat verrimpeld vel zien’, klonk het. ‘Net een wandelende curryworst. Neem eens iemand van je eigen leeftijd!’ Maar ik liet me door hen niet van de wijs brengen.”

“Daniel thuis voorstellen liep ook al niet echt van een leien dakje. Ik had al wel verteld dat onze relatie serieus was en dat Daniel een eigen bedrijfje had. Maar telkens mijn moeder vroeg hoe oud hij was, had ik gedaan alsof ik die vraag niet hoorde. Maar de eerste ontmoeting kon natuurlijk niet uitblijven. Toen we een maand of twee samen waren, kwam Daniel op een zondag bij ons thuis eten. Mijn ouders wilden echt die nieuwe vriend van mij ontmoeten.”

“Moeder had duidelijk iemand jonger verwacht. Van de grote verbazing liet ze zelfs een bord pardoes uit haar handen vallen. Vader daarentegen deed alsof er geen vuiltje aan de lucht was. Maar toen Daniel ‘s avonds weer naar huis was, barstte de hel los. ‘Die ouwe vetzak moet verdomme met zijn poten van mijn dochter blijven!’ klonk het. Ik moest het uitmaken.”

“Maar dat deed ik natuurlijk niet. Ik was stapelverliefd op Daniel. En na een tijdje zagen mijn ouders er ook geen probleem meer in. Tegenwoordig zijn mijn vriend en mijn vader zelfs de beste kameraden. Ze zijn beiden gek van modelbouw vliegtuigen en trekken geregeld samen naar beurzen.”

Geplande gezinsuitbreiding

 

Thans is het koppel vier jaar samen. En ze zijn van plan om er nog een lang vervolg aan te breien. “Over een jaartje of twee gaan we samen een kindje maken: de bezegeling van onze liefde voor elkaar. Maar ook omdat ik gewoon graag een kind wil”, aldus Sarah.

Ook Daniel is er klaar voor. “Ik heb nog geen kinderen bij een andere vrouw, nee. Ik heb, voor ik Sarah leerde kennen, eigenlijk ook nog niet echt een vaste relatie gehad. Of toch niet een die zo serieus was als nu. Voor mij voelt het allemaal heel goed aan. Het lijkt wel alsof ik nu pas klaar ben om een gezin te stichten. Mijn wilde jaren zijn net achter de rug.”

Problemen om op zijn oudere dag nog papa te worden ziet hij niet. “Tegenwoordig worden de mensen helemaal anders oud dan vroeger. Mijn grootvader, die was versleten voor hij zestig was. Lag op zijn drieënzestigste tussen vier planken. Mijn grootmoeder is zes jaar ouder geworden, maar was ook bijlange niet vrij van mankementen. Maar kijk naar mijn ouders. Die zijn allebei zesenzeventig. Beiden nog zo kloek als wat. Over veertien dagen vertrekken ze voor zes weken naar Thailand. En dat is niet om met een rollator over het strand te sukkelen. Neen, ze zullen daar een actieve vakantie beleven. Als ik even fris oud kan worden, dan is het toch geen probleem dat ik pas na mijn vijftigste aan kinderen begin?”

Het ziet er dus naar uit dat Sarah en Daniel samen nog een lange toekomst voor de boeg hebben, ondanks – of net dankzij – het grote leeftijdsverschil. Dit is echter niet altijd een garantie voor succes: Luna kan daar over meespreken.

Geen condooms meer

“Ik was achttien en leerde een kerel van vierenveertig kennen. Het was liefde op het eerste gezicht. Hij was altijd vrolijk, attent, romantisch, geïnteresseerd in alles wat ik deed en zat boordevol levenslust. De rimpels op zijn voorhoofd en de kraaienpootjes rond zijn ogen vond ik woest aantrekkelijk. Ze straalden wijsheid en ervaring uit. We konden niet van elkanders lijf blijven. De seks met hem was zalig. Hij was geen jongetje meer, zoals de enkele anderen die ik al ervaren had. Hij was een man die wist hoe hij mijn lichaam moest bespelen. Hij kon me tot een orgasme brengen, iets dat de jongetjes niet voor elkaar kregen. Hij was een vent die wist hoe hij me op en top vrouw moest laten voelen.”

“Zaterdagavond gingen we stappen en vooraleer hij me naar huis bracht, reden we eerst een bosweggetje in om daar een nummertje te maken in de auto. Hij had geen condooms meer. Maar voor een keertje zou hij wel op tijd terugtrekken. Dat vergat hij dus in het heetst van de strijd. Ik werd zwanger.”

Een pak slaag

“Wim – zo heet mijn inmiddels ex – kreeg een flink pak slaag van mijn vader. Nadien legden de twee mannen het weer bij. Ik stopte met mijn studies en we trouwden.”

“Aanvankelijk hadden we een goed huwelijk. Ik leerde ontzettend veel van hem en we kregen twee kinderen.”

“Na tien jaar huwelijk kwamen de frustraties echter boven. Van in het begin van onze relatie was hij een soort vaderfiguur voor me. Maar hij blééf die vaderfiguur. Wim bleek niet te beseffen dat ik ook ouder werd, dat ik stilaan beslissingen voor mezelf kon nemen. Onze leefwerelden groeiden mijlenver uit elkaar.”

De echtscheiding

 

“Ook in het bed was het niet vet meer. Ik was niet meer zijn jong ding. Ik was een moeder van twee, met hier en daar een kilootje te veel. Bovendien was ik nu diegene die boordevol energie en toekomstplannen zat. Hij plofte na zijn werk neer in de zetel en droomde al hardop van zijn nakend pensioen. Nu deed het leeftijdsverschil er wel toe. Ik was in de fleur van mijn leven, hij was een mopperende oude vent geworden. We besloten dat het beter was om te scheiden.”

“Ik was niet meer zijn jong ding, maar een moeder van twee met hier en daar een kilootje te veel.”

“Mijn huidige vriend is slechts twee jaar ouder dan ik. Dat voelt veel beter aan in de levensfase waarin ik me nu bevind. Wat mij betreft, worden we samen oud. En mijn ex? Die heeft opnieuw een jonge vrouw. Een die nog een pak jonger is dan ik. Eentje van Litouwen. Voor zijn centen denk ik. Voor zijn mooie ogen zal het niet zijn. Maar ach, zolang hij er maar gelukkig mee is.”

 

 

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.