De Duitse Robotmaker Festo maakte onlangs furore op het internet vanwege zijn nieuwste spinnenrobot. Een robot met acht poten die kan transformeren in een wiel om u sneller achterna te zitten. 

Nu lieten ze zich opnieuw inspireren door een niet zo schattig diertje. Maak kennis met de BionicFlyFox, een robot die gebaseerd is op de vliegende vos. Dat is een van de grootste vleermuissoorten en vooral te vinden in zuidoost-Azië. 

Ondanks zijn spanwijdte van 2,28 meter kan dit ultralichte vliegobject korte bochten nemen, dankzij de ingewikkelde kinematica op basis van het schaarprincipe. De secundaire vleugel wordt ingetrokken tijdens de opgaande slag en wordt opnieuw uitgevouwen voor de krachtige neerwaartse slag. Tijdens het vliegen communiceert de robot met een bewegingsvolgsysteem dat de positie voortdurend vastlegt. Datzelfde systeem plant de vliegroutes en geeft de nodige stuuropdrachten.

De vliegende robot zou in de toekomst hulp moeten gaan bieden in moeilijk begaanbare gebieden… of gewoon uw buurvrouw de stuipen op het lijf jagen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."