Wat een gigantisch feest moest zijn, ontaardde gisteren in een anticlimax van jewelste. Rock am Ring-organisator Marek Lieberber was achteraf woedend.

Rock am Ring werd volledig ontruimd wegens een terreurdreiging. Drie mannen werden opgepakt, ondervraagd en weer vrijgelaten. De drie geradicaliseerde moslims zouden banden hebben met een terreurverdachte die momenteel in Duitsland in de cel zit.

Eén van hen had een medewerkerspas bij zich en had toegang tot het hele terrein, inclusief de backstage. Ze zouden iets achtergelaten hebben op het festivalterrein, dus besloot de organisatie om het zekere voor het onzekere te nemen en tienduizenden mensen naar buiten te loodsen. Dat verliep in alle rust en kalmte, maar dag één van het festival nabij de Nürburgring was wel volledig geflopt. Alweer door terreurangst.

Achteraf was Rock am Ring-organisator Marek Lieberber dan ook ziedend over de huidige gang van zaken. “Het moet gedaan zijn met die ‘dit is niet mijn islam’-zever. Dit is het moment om daar tegen in te gaan. Ik wil demonstraties zien die gericht zijn tegen deze geweldplegers. Ik heb nog geen moslims gezien die met zijn tienduizenden de straat op trokken en hen vroegen: ‘Wat doe je toch?’”, schreeuwde hij.

Lieberber eist dat de verdachten gearresteerd worden en niet vrij mogen rondlopen. “De bevolking betaalt de prijs van het wangedrag van Anis Amri”, doelt hij op de recente aanslag op een kerstmarkt in Berlijn waarbij twaalf mensen om het leven kwamen.

Na zijn boutade applaudisseerden zowat alle journalisten in de zaal. Het festival kreeg vanmorgen weer groen licht van de politie.

Gepubliceerd door Koen De Nef

Levensgenieter, luisteraar en leergierigaard. Alles en/of niets. En nog: Sans la musique, la vie serait une erreur. Tot daar zijn Frans.