Kompany: “Dit was niet het Anderlecht dat ik graag zie.”

Het is veelbetekenend dat de nederlaag van Anderlecht meer zegt dan de zege van Beerschot. Paars-wit ging met 2-1 roemloos onderuit op het Antwerpse Kiel. Het levert Beerschot een tweede plaats op in de stand van de Jupiler Pro League. Anderlecht staat op plaats zeven.

Voor het eerst in dertien jaar pakken de Antwerpse ratten van Hernan Losada drie punten tegen het grote Anderlecht. Nu ja: dat ‘grote’ is relatief, laten we er het ‘flauwe’ Anderlecht van maken. Zelfs coach Kompany is het daar mee eens. Die liet zich voor de camera’s van Eleven Sports haast denigrerend uit over zijn spelers. “Het wordt een kwestie van persoonlijkheid”, sprak Kompany na de wedstrijd. “Spelers dragen de verantwoordelijkheid voor hun prestaties. Het was niet goed genoeg. Simpel. We hebben op bijzonder weinig momenten, behalve naar het einde toe, laten zien wat we kunnen. Dit was niet het Anderlecht dat ik graag zie.”

Dat klinkt als het opentrekken van de paraplu: ‘kijk niet naar mij, de schuld ligt bij de anderen’. De coach heeft een plan, maar de spelers missen persoonlijkheid? De grote ploegen missen door corona alvast de 12de man en boeten in aan gretigheid. Dat zagen we ook bij Club Brugge. Die staan dan wel aan de leiding maar de zege tegen KV Kortrijk was slaapverwekkend.

Paars-wit is terug naar af. Ze hadden Antwerp in de pocket en nestelden zich op plaats vier van de competitie. Vandaag moet het de wonden likken op plaats zeven. “Het moet agressiever”, schreeuwt Kompany. Maar hij staat te roepen in de woestijn. Wij onthouden vooral de foute inspeelpas van Miazga, de angst van Lawrence, de ingedommelde Muillo en een verwarde Verschaeren. Straks is er de match tegen Standard om ons ongelijk te geven.